Доскоро Рубен държал вратата на офиса си заключена и през работно време. Той е от Бангладеш. През 2002 година мъжът отворил офис за парични преводи в чужбина на оживена улица в Палермо. В магазините по Виа Макуеда човек може да си купи всичко - туристически сувенири, традиционните индийски сари, северноафрикански подправки. И точно тук 11 собственици на магазини се опълчват на мафията - не желаели повече да търпят мълчаливо уличната престъпност и рекета на мафията. С помощта на местната антимафиотска група „Addio Pizzo“/ Да кажем сбогом на рекета/ те информирали полицията. През май 2016 година карабинерите арестували девет души, обвинени в рекет, обири, палежи и нанасяне на телесни повреди. Сега те са изправени на съд.

Доскоро рекетът бе нещо обичайно

Рубен разказва, че след арестите вече не заключва офиса си, а клиентите вече не трябва да звънят на вратата. „По-рано на тази улица бяха извършени много грабежи“, казва той и припомня за времето, когато Емануеле Рубино, наречен „Вълкът от Баларо“, е тероризирал целия квартал.

"Те искаха пари. Понякога трябваше да плащам, за да държа офиса отворен“, казва той. Рекетьорите обикновено искали 40 до 50 евро на седмица. През 2015 година обаче ситуацията се влошила. „След като веднъж се опитаха да ме ограбят, държах вратата заключена. Постоянно се навъртаха - бяха групичка от 8 до 10 души. Няколко пъти се опитваха да нахлуят в офиса", разказва Рубин.

Обратът настъпва през април 2016 година, след като Емануеле Рубино посред бял ден прострелял в главата млад гамбиец, който оцелял по чудо. След този инцидент търговците в квартала решили да действат - алармирали карабинерите, а мафиотите били задържани. Емануеле Рубино междувременно е осъден на 12 години затвор. Петима от неговите съучастници са оправдани по обвинението в рекет. Един от мафиозите е поставен под домашен арест. Процесът продължава. 

Мулти-култи и мафията

"За първи път толкова много собственици на магазини с миграционни корени заедно обвиняват някого", казва Даниеле Маранано от организацията Addio Pizzo. 

 "Ние винаги сме призовали хората да не си мълчат, защото когато има много сигнали, рисковете са по-малко", казва той.

Дълго време кварталът Баларо е бил бастион на сицилианската мафия Коза Ностра. Междувременно нещата се промениха. „Старата система, когато един мафиотски бос районираше териториите, вече не съществува“, казва кметът на Палермо Леолука Орландо. „След пораженията, които бяха нанесени на мафията през последните години, структурите станаха по-скоро хоризонтални. Сигурно съществуват връзки и с висшето ръководство, но старата система е отслабена“, казва той за ДВ.

В доклад на изследователския център за трансгранична престъпност от 2013 година се казва, че сицилианската мафия печели от нелегалната си дейност почти два пъти по-малко в сравнение с неаполитанската мафия Камора. През последните години на сцената излязоха други мощни престъпни групировки, като нигерийската „Черна брадва“. Миналия месец бяха осъдени 14 нейни членове, между другото и за връзки с мафията. За първи път италиански съд  обвинява в такива престъпления  чуждестранна престъпна групировка.

Културна промяна

"По-рано държах възможно най-малко пари в касата. Днес вече не се страхувам", казва Фейсал, който не иска да каже истинското си име.

Той е собственик на малък супермаркет и един от ищците срещу бандата на Рубино. Повечето от засегнатите собственици на магазини са дошли в Италия от чужбина преди години, но сред жертвите на мафията има и по-стари мигранти. Нито един от тях не участва в общото обвинение.

"Много от тях и до днес плащат на рекетьорите", казва Маранано от Addio Pizzo. От основаването си през 2004 година тази организация се опитва да убеди хората да скъсат с табуто и да говорят за машинациите на мафията. „Днес стана по-лесно да се говори. Но спрямо мащабите на проблема, все още много малко хора проявяват такъв кураж“, допълва Маранано.

Addio Pizzo не помага само на бизнесмените, станали жертва на рекет, да се обръщат към полицията. Организацията е създала мрежа от 1000 магазина, които се противопоставят открито на рекетьорите. На входните им врати са залепени стикери с надпис „Addio Pizzo“. И според избора на определен магазин, клиентите също могат да подкрепят съпротивата срещу мафията. „Полицейската работа е важна. Но докато не се промени общественото мислене, проблемът ще продължи да съществува. Докато има и един единствен собственик на магазин, който е готов да плаща, винаги ще има и някой с протегната ръка“, казва Маранано.

Дойче веле