СИМОНА РУСЕВА

Новият “Мерцедес S 600 Гард” (Mercedes S 600 Guard) с право може да се нарече луксозен танк.

Лимузината е най-новият модел на автомобилния гигант “Даймлер” АД, негова запазена марка е “Мерцедес-Бенц”. Тя е от серията “Автомобили със специална защита” и то от най-висок клас – VR9 (балистична защита). Автомобилът остава невредим дори при атака от най-близко разстояние. Той е истинска луксозна крепост. И застраховка за живот.

Производителят е наясно, че няма да има масов интерес към най-новото му постижение. Мерцедесът не е предназначен за традиционния автомобилен пазар. Кръгът от клиенти е крайно ограничен – богати бизнесмени, банкери, но и диктатори, олигарси и гангстери, които има от какво да се страхуват.

“Тъжен е този свят, който те принуждава да поръчваш подобни автомобили”, коментира сп. “Шпигел”.

Според прогнозата годишно ще могат да се продават по 30 000 бройки “Мерцедес S 600 Гард”.

Лимузината, естествено, е бронирана, както всички от серията “Гард”, която се разработва от собствено научно звено на “Даймлер”. При най-новия вариант S 600 защитата на бронята е значително подсилена. Спазени са всички изисквания на системата за балистична защита VR9. Дори стъклата издържат на атака от 10 метра със съвременен боен автомат по стандартите на НАТО. Неговите муниции са с ядро от закалена стомана.

Официалната формулировка на “Даймлер” е: “Високозащитените автомобили от клас VR6/VR7/VR9  издържат на терористични нападения. Бронировката е разработена така, че да издържа на атака на съвременни бойни оръжия, при които куршумите имат почти двойно по-голяма скорост от тези при револверите. Наред с това защитата е ефикасна срещу ръчни гранати и взривове.” 

Купето е истински лукс. Пътуващият може да се разхлади с шампанско от хладилника, да слуша музика при най-високо качество на тона, да опъне краката си на специална поставка пред седалката и какво ли още не.

Купето на новия мерцедес е същински лукс.

На борда има алармена и автоматична противопожарна система. Тя не допуска дим и газове в купето. Започва и автоматично подаване на кислород от бутилка, монитрана под багажника.

Под багажника има и резервен акумулатор.

Макар “Мерцедес S 600 Гард” да е крепост, лимузината все пак е автомобил. Мощността е 530 конски сили. Скорост от 0 на 100 км/ч се постига за 5 секунди. Максималната скорост обаче е ограничена на 210 км/ч. Причина е тежката бронировка. Не се овладяват лесно 2,5 тона, макар спирачките да са специални.

Колко струва “Мерцедес S 600 Гард”, производителят пази в строга тайна. Стандартните модели от клас S 600 започват от 164 000 евро нагоре. Това обаче е версията без всякакви екстри. Стартовата цена при новия “Гард” ще е значително по-висока, смятат експерти в автомобилния бранш.