Експлоатирането на Световното първенсво по футбол от страна на Русия започна преди официалното начало на Мондиал 2018. Звездата на отбора на Египет, когото убедиха да тренира в столицата на Чечения Грозни, беше буквално измъкнат от хотела си от лидера на републиката Рамзан Кадиров... който позира с него пред телевизионните камери и събралото се множество. Първа точка за съюзника на руския президент Владимир Путин, свързан с редица политически убийства и попадащ под американски санкции.

Благодарение на решението на ръководството на ФИФА да подари домакинството на тазгодишното първенство на Русия, подобни пропагандни пози може да се очакват през следващите месеци от режима в Москва, който иска да намали международното напрежение, но без да се откаже от агресивните си действия в Украйна и Сирия. При откриването на Мондиал 2018 в Москва миналата седмица Путин покани феновете да "се потопят в атмосферата на този прекрасен футболен празник и, разбира се, да се насладят на престоя си в гостоприемната Русия".

Кремъл плати доста за това шоу - 11 милиарда долара за стадиони и други инфраструктурни проекти. По-голяма част от парите отидоха при близки до Путин като Арас Агаларов, бивш бизнес партньор на американския президент Доналд Тръмп. Неговата компания построи стадион в Калининград за 280 милиона долара. Според в. "Ню Йорк таймс" съоръжението с 35 000 места ще домакинства четири мача от Световното първенство, след което ще бъде оставено на местния футболен отбор, който обикновено събира около 4000 фенове на мачовете си.

Това показно прахосничество бе придружено и от демонстрации на расизъм и национализъм. Властите се опитват да възпрат руски фенове, които поздравяват чернокожите играчи с маймунски носове, но не успяват да контролират политиците. През миналата седмица Тамара Плетньова, която оглавява Комисията по въпросите на семейството, жените и децата в Думата, посъветва рускините да не започват връзки с чужденци по време на Световното. Особено ако са от различна раса.

Путин вероятно е разочарован от броя на чуждестранните делегации, уважили откриването на събитието. Присъстваха държавни глави от бивши съветски републики, африкански и латиноамерикански страни. Западните политици отказаха да дойдат заради скорошния опит за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Лондон, за който британските власти обвиниха Кремъл, както и опитите на Москва да се меси в изборите на няколко държави.

Русия ще получи огромно медийно внимание през следващите седмици, което ще бъде насочено към блясъка на спортното събитие. Нека всички се наслаждаваме на футбола. Но да не забравяме, че режимът в Кремъл, който се опитва да използва грандиозния спектакъл, за да поправи репутацията си, е отговорен за корупция в огромни мащаби и убийства и води войни срещу съседите си.

*Редакционният коментар е публикуван на сайта на The Washington Post. Преводът е на Клуб Z.