Столичната община е измислила нов начин да се бори срещу нерегламентираното "сваляне" на скоби, поставени на неправилно паркирани автомобили или на такива, които не са си платили престоя в "синя" или "зелена" зона. С промени в наредбата на общината за организация на движението се предвижда, без значение дали скобата е налична или не - автомобилът да се смята за "задържан" до изплащане на санкцията от 30 лв., както и дължимата сума за всеки час от престоя в платена зона. Ако до края на работния ден колата не бъде преместена, ще се намесва и "паякът", става ясно още от проекта за промени в наредбата. 

Друго предложение на Столичната община е завишение на глобата за паркиране в пешеходни зони, на тротоари и в градинки. Предложението е санкцията да стане от 50 до 200 лв. Точно 200 лв. пък ще е глобата за спиране на място, предназначено за превозни средства на хора с увреждания. 

Eлектромобилът с безплатен паркинг в "зоните" на София безсрочно е следващата идея на Столичната община. Целта е да се стимулират софиянци и гостите на града да използват екологично чисти варианти за движение. Колите на ток и сега получават право да паркират безвъзмездно в "синя" и "зелена" зона, но правото се дава еднократно за срок от 1 година. 

Живеещите на територии, където има "синя" и "зелена" зона, ще могат да си купуват специалните винетки за паркиране за срок от две години, а не за срок от 1 година, както е сега. Ако това е добра новина за живеещите в тези райони на града, то за тях има и едно ново ограничение - на апартамент могат да се регистрират за винетка за паркиране до 3 леки автомобила. Отпада привилегията за съсобственици, които не живеят на адреса, но се въвежда право за купуване на винекта за лица със статут на продължително, дългосрочно или постоянно пребиваване. 

Новите райони, в които се въвежда "зелена" зона, са "Горни Лозенец", "Възраждане", "Красно село" и "Оборище". Мотивът е, че това е желанието на живеещите в тези райони, става ясно от доклада към промените в наредбата, публикувана за обществено обсъждане.