Най-голямата джамия в Турция, която отваря врати през август, струва около $100 милиона, съобщи онлайн изданието на вестник "Хюриет". Достигнатата стойност е около една трета от прогнозните разходи на проекта в азиатската част на Истанбул, по който вече текат само довършителните работи.

Цялата сума за строителството е събрана от дарения.

Още през 2012 г., когато бе министър-председател, настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че "ще бъде построена огромна джамия, която да се вижда от всички страни на Истанбул". Година по-късно, през 2013 г., започна строителството й, като избраното място бе на 268-метровия хълм Чамлъджа в азиатската част на 12-милионния мегаполис. След пет години, джамията вече е завършена. И самият Ердоган, който се явява на избори на 24 юни, ще й даде име.

С капацитета си от 63 000 души, това ще е най-големият мюсюлмански храм в Турция, два пъти по-голяма от Сабанджъ джамия в североизточния град Адана, известна с шестте си минарета, четири от които са с височина от по 99 метра.

Новата Чамлъджа джамия ще разполага с конферентна зала за 1100 човека, библиотека от 3500 кв. метра, както и Музей на ислямското изкуство, за който в комплекса са отделени 11 000 квадратни метра.

Минарето, от което имамите отправят призивите си, ще е най-високото в Турция, с 48 стъпала и дори асансьор.

Архитект на джамията е Мехмет Гюнер, който е бил поканен от президента Ердоган заради работата му по джамията Абдулхамид хан в югоизточната провинция Кахраманмараш. Инкрустациите по огромния купол на джамията са направени от стомана, обработена със специална нанотехнология, казва Гюнер пред екипа на "Хюриет".

Всички разходи по джамията са финансирани от дарения - през създадената за целта фондация.

"Едни даряват милиони, а други, като много деца - джобните си пари, по 10 турски лири", казва шефът на фондацията Ергин Кюлюнк.