Германската преса не щади националите, които стартираха с неочаквана загуба и доста колеблива игра на старта на мондиала - 0:1 от Мексико на стадион "Лужники" в Москва. "Маншафтът" защитава титлата си от Бразилия 2014.

"Фиаско вместо фиеста", е голямото заглавие на "Берлинер куриер".

Най-пиперлив в оценките и изводите е таблоидът "Билд", според който тимът на селекционера Йоги Льов е "бойкотирал" срещата с "ацтеките".

"Някой забеляза ли нашите световни шампиони? Определено ги нямаше на терена в Москва вчера", пише най-тиражният всекидневник в Европа.

За последно Германия падна в първата си среща на Световно през 1982 г. в Испания, когато отстъпи с 1:2 на Алжир. После обаче стигна до финала. Тази препратка към историята обаче не омилостивява медиите в цялата страна, които критикуват играта на отбора, както и "липсата на желание, хъс и ясна идея" (в. "Тагесцайтунг").

"Всички сме малко мрачни сега, но ще си стъпим на краката бързо", коментира Льов, който малко преди първенството преподписа договора си до следващото в Катар.

Той бе запитан дали Германия може да стане четвъртият световен първенец в пет мондиала, който отпада още в груповата фаза.

"Не, няма да се стигне дотам", както обикновено уверено отвърна специалистът.

Припомнят се някои скандали преди Световното, включително посещението на Месут Йозил и Илкай Гюндоган при турския президент Реджеп Ердоган. Както и решения на Льов, като например това да вземе вратаря Мануел Нойер, който не е играл от септември, и въобще да не включи в селекцията крилото на "Манчестър Сити" Лерой Сане, записал много силен сезон във Висшата лига.

"Твърде късно е за събуждане, не криеше яда си Матс Хумелс пред акредитираните германски журналисти. - Събуждането трябваше да е след контролните срещи. Нямам представа защо играхме по този начин срещу Мексико. Ясно е, че когато атакуваме със седем или осем футболисти, ще сме доста по-нестабилни в защита. Говорил съм за тези неща и преди, но не се обръщаше внимание."

Последното дава хляб за подмятания, че не всичко е наред в германския лагер.