Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши снощи, че ще наложи допълнително мита от 10 на сто на вносни стоки от Китай за 200 милиарда долара, след като Китай обяви мита върху американски стоки за 50 милиарда долара в отговор на първите наложени от САЩ мита, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Допълнителни мерки трябва да бъдат взети, за да се насърчи Китай да промени несправедливите си практики и да отвори своя пазар за американски стоки", гласи комюнике на президента, цитирано от Белия дом.

Тръмп е наредил на търговския представител на САЩ да подготви налагането на допълнителните мита, които ще влязат в сила, ако Китай въведе обявените от него мита.

"Ако Китай увеличи митата си, ние ще отвърнем с налагане на допълнителни мита на още стоки за 200 милиарда долара", се казва в комюникето, цитирано от ДПА. 

Китайското правителство определи като изнудване заплахите на американския президент. Пекин предупреди, че ще вземе ответни мерки, предадоха световните агенции.

Инвеститорите и компаниите се опасяват, че това ще забави свободната търговия и икономическия растеж, отбелязва Асошиейтед прес.

Китайското министерство на търговията предупреди, че е готово да защити интереса на китайския народ и компаниите, но не посочи подробности.

Тази практика на краен натиск и изнудване се отклонява от консенсуса, постигнат от двете страни чрез много преговори, а също така разочарова международната общност, се посочва в изявлението на ведомството.

Министерството заяви, че Пекин ще отговори с "количествени" и "качествени" мерки, ако САЩ публикуват допълнителен списък за обмитяване на китайски стоки, като обвини Вашингтон, че започва търговска война, допълва Ройтерс.

В събота Пекин обяви, че налага мита от 25 процента на вносни стоки от САЩ на стойност 34 милиарда долара, включително соя и говеждо, като приложението им влиза в сила от 6 юли. Стъпката е предприета в отговор на повишаването на американските мита върху подобно количество китайски стоки.

Пекин също така съобщи, че отменя споразуменията с Вашингтон за намаляване на китайския търговски излишък със САЩ, купувайки повече американски селскостопански стоки, природен газ и други продукти.

САЩ и Китай имат най-мащабните търговски отношения в света, но официалните връзки са изключително обтегнати заради недоволството, че китайската тактика за промишлено развитие нарушава ангажиментите, свързани със свободната търговия и вреди на американските компании.

Европа, Япония и други търговски партньори на Китай също имат такива оплаквания, но Тръмп е необичайно прям в обвиненията към Пекин и в заплахите да създаде пречки при осъществяването на такъв голям обем износ.