Да бъдат разписани повече правомощия на местната власт между първо и второ четене на Закона за защита от шума и да се търси сближаване на позициите в Народното събрание. За това призова председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е на двудневна обиколка в Благоевградска област, предаде БНР.

Спорът за шума се пренесе в парламента, където през миналата седмица вътрешната комисия прие на първо четене законопроекта на вицепремиера Валери Симеонов и част от "Обединени патриоти". Проектът предвижда да има повече часове в денонощието, в които е забранено озвучаването на открито, както и забрана за шумни прояви в зони, предназначени за жилищно строителство, в периода 14-16 часа и между 23 и 8 часа.

С изявлението си днес Цветанов на практика предопредели подкрепата, която ще даде управляващата партия на законопроекта на министъра на туризма Николина Ангелкова. С министерските промени се предлага националните курорти да бъдат извадени от обхвата на изискванията за шума и спорът за децибелите да бъде оставен в ръцете на местната власт. Кметовете на база наредби, приети от съответните общински съвети, да решават в кои часове от денонощието може да е шумно и в кои да е тихо, заедно с местния бизнес.

"Този законопроект беше внесен от Министерския съвет и целият кабинет го е гласувал единодушно, преди да влезе в парламента - припомни Цветанов. - Балансът трябва да се търси между първо и второ четене в НС, а да не се стига до конфликт между министрите."

И допълни:

„Трябва действително да се намери този баланс и този консенсус, който да гарантира спокойствието, но също така да дадем възможност и на тези, които са по-млади, да могат действително да си отпочиват по начин, по който те възприемат почивките – в рамките на закона, разбира се, защото ние не можем да превърнем в една тишина нашите курорти.“

Според Цветанов в закона трябва да бъдат разписани текстове, даващи правомощия на местните власти заедно с туристическия бранш да решат какъв режим за защита от шума да наложат.

"В някои от курортите да се позволи до 24.00 часа, с един час удължаване, и това да бъде от компетентността на местната власт. Местната власт трябва да играе много по-важна роля във вземането на тези решения“, смята зам.-председателят на ГЕРБ.

В края на миналата седмица по bTV Цветанов изрази своята убеденост, че "във внесения законопроект за шума ще можем между първо и второ четене да оптимизираме този диалог и постигането на консенсус".