Властите в Гърция обмислят възможности за предоставяне на предназначените за износ в Русия плодове на армията, болниците, хотелите и училищата, предаде агенция АНА.

Това са част от мерките на Атина срещу последиците от руското ембарго върху вноса на гръцка земеделска продукция. Те предвиждат компенсации за фермерите, които ще пострадат от контрасанкциите на Москва. Миналата седмица Русия забрани вноса на плодове, зеленчуци, риба, птиче, свинско и телешко месо от ЕС и САЩ в отговор на наложените по-рано от Брюксел и Вашингтон санкции заради анексирането на Крим и подкрепата на проруските сепаратисти в Украйна.

Според различни оценки загубите на Гърция от ембаргото може да бъдат от 140 до 240 милиона евро. Цените на едро се сринаха до 6-8 евроцента за килограм праскови, а в хладилници стоят хиляди тонове пресни плодове.

На 8 август българското Министерството на земеделието и храните (МЗХ) поиска спешна среща в Брюксел заради забраната на Русия за внос на селскостопанска продукция от ЕС и САЩ. Служебният министър Васил Грудев изпратил писмо с искане за извънредно заседание на Европейският съвет по земеделие и рибарство (AGRIFISH). Към призива на Грудев се присъединили и ресорните министри от Чехия, Полша, Австрия, Финландия, Белгия и Естония.