"Демократична България" обжалва пред съда решението на общинския съвет във Велинград за поставяне на паметна плоча на ген. Атанас Семерджиев.

Това съобщиха от формацията. В съобщението се изтъква, че Административният съд в Пазарджик е образувал дело по жалбата, като до произнасянето му всякакви действия по изграждането на плочата са недопустиими.

Решението бе прието с единодушие от общинските съветници във Велинград, като то бе подкрепено и от представителите на ДПС. Впоследствие от партията се разграничиха от гласуването на своите общински съветници.

Атанас Семерджиев е роден на 21 май 1924 г. в с. Лъджене, днес квартал на Велинград.  Той е участник в партизанското движение (1942 – 1944), командир на партизанска бригада "Чепинец". Офицер и генерал-полковник. Освен началник на генералния щаб на Българската народна армия той е бил първи заместник-министър на народната отбрана,  член на ЦК на БКП и на ВС на БСП. Семерджиев бе министър на вътрешните работи (1989 – 1990), както и вицепрезидент (1990 – 1992), избран от Народното събрание. Докато той бе шеф на генералния щаб армията участваше в разправата с протестиращите срещу т.нар. Възродителен процес.

Ето какво се казва в съобщението на "Демократична България":

"Представители на "Демократична България" обжалваха пред съда скандалното  РЕШЕНИЕ №199/31.05.2018г. на ОС-гр. Велинград, относно поставяне на монументално-декоративни елементи – паметна плоча  на Атанас Семерджиев, началник на Генералния щаб на българската армия на НРБ през периода 1962 и 1989 г., който по времето на комунистическата диктатура е член е на ЦК на БКП за същия период и заместник-министър на народната отбрана (1966 – 1989).

Административен съд – гр. Пазарджик, е образувал на 18.06 дело по жалбата на ДБ, като до произнасянето на съда, всякакви по-нататъшни действия по изграждане на "мемориала" на Атанас Семерджиев са недопустими!

На 31 май тази година, Общинският съвет във Велинград е приел единодушно скандално решение, под №199 – поставяне на паметна плоча на родната къща на комунистическия деец Атанас Семерджиев. Още по-скандално е това, че от 29 общински съветници – от ГЕРБ, БСП, ДПС и местни съюзи, всички единодушно са гласували "за", пренебрегвайки текста на приетия през май 2000 г. Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен.

От решението не става ясно, изпълнени ли са разпоредбите на чл. 57 от ЗУТ и защо родната къща на комунистическия функционер е третирана като обект – публична общинска собственост, респективно – финансирането на "мероприятието" с публични средства ли ще се извърши /т.е. с пари на данъкоплатците /.

От "Демократична България" напомняме на функционерите на ГЕРБ, БСП и ДПС, че съгласно Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, чл. 2, ръководствата и ръководните дейци на БКП, са отговорни за редица престъпления срещу българската нация, сред които нарушаване на основни права и свободи на гражданите; провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението; рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи и т.н.

Наред с горното, публично известно за Семерджиев е и, че заема поста началник на Генералния щаб на българската армия през периода 1962 и 1989 г. по времето на комунистическата диктатура, член е на ЦК на БКП за същия период и заместник-министър на народната отбрана (1966 – 1989). Само две престъпни събития от този период са достатъчни името му да попадне в черния списък на новата история – вкарването на български войски за потушаване на Пражката пролет през 1968 г. и хвърлянето на армията за смазване на мирните протести на турци и мюсюлмани след Възродителния процес през 1984 г.

В този смисъл, считаме, че приетото от тях решение в Общинския съвет – гр. Велинград, противоречи на закона и като такова следва да бъде отменено от съда.  Освен на закона, считаме това решение и за дълбоко погрешно, неморално и неуважително към паметта на хилядите репресирани и жертви на комунистическия режим в България и недопустимо за модерни демократични партии! Оставяме на съвестта на избирателите на ГЕРБ, БСП и ДПС да преценят последното, предвид единодушното гласуване на техните избраници в полза на скандалното решение!"