Япония победи Колумбия с 2:1 в мач от последната група Н на Световното в Русия. 

Латиноамериканците, които записаха добро представяне с достигане до четвъртфинал преди четири години в Бразилия, имаха кошмарно начало с червен картон още в 3-тата минута (първия на шампионата) - един от най-бързите в историята на мондиалите.

Осако се освободи от защитата и стреля, но вратарят Давид Оспина изби. При добавката Карлос Санчес игра с ръка пред опразнената врата, така последва директно изгонване и дузпа. Шинджи Кагава откри резултата на стадиона в "Саранск", Мордовия.

В следващите минути надиграването бе интересно. Макар с десет души латиноамариканците опитваха да атакуват. В 39-ата Хуан Кинтеро стреля от пряк свободен удар по тревата и успя да изненада вратаря Еджи Кавашима. Стражът улови топката, но когато беше преминала голлинията. Той претендираше, че не е така, но видеоповторенията го обориха, пък и на голлинията има технология за сигнализация.

През втората част Япония очаквано имаше превъзходство. Азиатците няколко пъти пробваха Оспина, който нямаше какво да направи в 73-тата минута. След центриране Осако стреля отлично с глава - 2:1 за Япония.

В края Колумбия натисна, а с гола се разминаха звездите Хамес Родригес (не беше титуляр днес) и Радамел Фалкао.

Япония спечели пред погледа на принцесата Хисаки Такамадо, която пристигна в Русия за мондиала.

Вторият мач противопоставя Полша и Сенегал от 18:00 часа, а от 21:00 ч. домакините излизат във втория си двубой - срещу Египет.