Член на управителен съвет на руски енергиен холдинг е арестуван по подозрение в шпионаж в полза на Румъния, предаде Нюз.ру.

Карина Цуркан работи за компанията "Интер РАО". Тя била задържана на 15 юни и ще остане в ареста до 13 август, съобщават от Лефортовския районен съд в Москва.

Цуркан е заподозряна в сътрудничество с бизнесмени, свързани с външното разузнаване на Румъния. Следствието смята, че чрез тях тя предавала информация, представляваща държавна тайна.

Във връзка със случая са обискирани домовете на руския зам.-министър на енергетиката Вячеслав Кравченко, както и кабинетите и жилищата на няколко високопоставени сътрудници на московската енергийна компания "Мосенерго".

Вячеслав Кравченко. Снимка Министерството на енергетиката на Русия

Ако обвиненията бъдат доказани, Карина Цуркан (43 г.) може да получи 20 години затвор.

Арестуваната мениджърка отговаря за износа и вноса на електроенергия, а също така и за бизнеса на "Интер РАО" в Молдова. Преди това е оглавявала отдела на холдинга за Украйна, Молдова и Румъния. Тя е от румънски или молдовски произход.

Председател на съвета на директорите на "Интер РАО" е Игор Сечин, наричан още "петролния цар" на президента Владимир Путин. Той е изпълнителен директор на държавния гигант "Роснефт" и според някои анализатори е по-силен дори от държавния глава.