Министър-председателят Бойко Борисов прие подадената от заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова оставка. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Мотивът на Димитрова е създалата се обществена чувствителност във връзка с участието ѝ в 11-ата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, проведена в Ню Йорк.

Вчера стана ясно, че Димитрова е пътувала в бизнес класа със самолет до САЩ за сумата 8300 лв. С нея пътувал и експерт и така минстерството дава над 16 000 лв. за командировка на двама души. Самата Димитрова обясни, че ведомството късно е взело решение негов представител да пътува до Ню Йорк за конференция и затова вероятно самолетните билети в последния момент били по-скъпи.

"Не съм била на луксозна командировка в Ню Йорк, а имах удоволствието, честта и гордостта да участвам в XI сесия на Конференцията по изпълнение на Конвенцията по защита на правата на хората с увреждания, която е подписана от 177 държави, и X и XI сесия се председателстваше от България", разясни Димитрова.

Само преди седмица оставка подаде социалният министър Бисер Петков, но премиерът реши да не я приеме, след като майките на деца с уврежданията, а и синдикатите реагираха в подкрепа на министъра.