След като лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов разгневи протестиращи родители на деца с увреждания с думите: "И  престанете да разхождате тези нещастни деца по улиците!", дъщерята на Илиана Раева и Наско Сираков - Славея, публикува дълъг пост във Facebook, в който написа, че й се "повръща от тези "майки".

Протестът на майките на деца с увреждания започна през април и палатките им ще останат пред парламента. Причината е, че вчера Националният съвет за интеграция на хората с увреждания, в който участват социалният министър Бисер Петков, председатели на синдикати, неправителствени организации и др., отхвърли законопроекта за личната помощ, подготвен от омбудсмана Мая Манолова заедно с майките. 

На срещата в Министерския съвет относно Закона за личната помощ за хората с увреждания президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов предизвика гнева на протестиращите.

"Закони се пишат в правителството. Аз не съм правителство. Не ми подвиквайте като овчар. И престанете да разхождате тези нещастни деца по улиците. Засрамете се, засрамете се", обяви Манолов.

Огънят по майките, които искат няколко прости неща: индивидуална оценка на потребностите на децата си, достъп до образователни институции и възможност за работа, продължава. Близо 77 000 са хората, а съответно и семействата, които очакват адекватни решения на проблемите си.

Славея Сиракова, дъщеря на президентката на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илияна Раева и на футболиста Наско Сираков, доскоро в изпълкома на Българския футболен съюз (БФС), публикува мнение, което надмина всички досегашни опоненти на протеста. След реакциите, които предизвика, тя изтри поста си.

Тя нарече майките на деца с увреждания "посредствени" и егоистки, а наред с това ги обвини, че не са взели навреме мерки, за да не родят деца с увреждания. Сиракова, за която не е известно каква професия практикува, очевидно не е запозната как стои въпросът в България с пренаталния скрининг и диагностика на генетичните заболявания. Изследванията на кръвни проби от бременната, които да установят заболявания като синдром на Даун или дефектен ген като муковисцитоза на ембриона и още няколко генетични заболявания струват между 1500 и 5000 лева в зависимост от това за колко болести са тествани и се извършват в чуждестранни лаборатории.  

Но увреждания могат да се появят и при ранно раждане - детска церебрална парализа, нарушено зрение до слепота, в процеса на развитие на детето и др. Но за Славея Сиракова "съвременната медицина дава възможност да видиш какво ти предстои, за да вземеш най-доброто решение преди всичко за себе си и детето, което носиш в утробата си".

Ето мнението: 

"Системата няма как да убие нещо, или някой поради простата причина, че всеки един от нас също изгражда своя собствена система. Работата ми е свързана с хора, с техните нужди, но и с тяхното безхаберие и безотговорност! Историята познава десетки случаи на родители създали потомство и на такива, които са го изоставили. Съвременната медицина дава възможност да видиш какво ти предстои, за да вземеш най-доброто решение преди всичко за себе си и детето, което носиш в утробата си! Когато си решила да раждаш, очевидно си решила и да бъдеш майка! Когато “системата те убива” търсиш начин не само да оцелееш, но и да живееш пълноценно заради същото това дете, което си родила. Идва един момент обаче, в който се сблъскваш със собствените си недостатъци, посредственост и егоизъм. В този момент естествено посредствената ти природа е готова да обвини всичко и всеки и да си проправи път... 

Истината е, че от такива “майки” ми се повръща! Или изоставяте децата си (виждам го всеки път, когато ходя в домовете, които се нуждаят от подкрепа), но сега го видях, заради цялата ви патардия! След като сте решили да давате живот, ще се научите да намирате максимално полезен начин да сте преди всичко добри родители! Държавата и хората не са ви длъжни, но всеки път проявява човечност, заради моментите ви на безчовечност!!!"

И политически дивиденти за някои

Едни като Сиракова и Манолов хулят майките, но други се опитват да извлекат политически дивиденти. Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров обеща лично да съдейства на протестиращите родители.

Според него за решаването на проблема е важно те да вземат участие по време на заседанията на парламентарната комисия по труд и социална политика.

Сидеров и депутати "патриоти" са обещали на протестиращите майки, че ще им помагат за разрешаване на наболелите от години проблеми.

Едно от главните искания на родителите е да се направи реформа в Министерството на труда и социалната политика, хората с увреждания да бъдат изведени от Агенция "Социално подпомагане" и да станат ресор на Агенцията на хората с увреждания, която да решава техните проблеми, като се разглеждат нуждите на всеки един поотделно. 

И лидерката на БСП Корнелия Нинова вчера заяви, че е готова да се откаже от отпуска си през август и настоя така да постъпят и останалите депутати.

Причината е, че до края на юли правителството трябвало да внесе  промени в Закона за социалната помощ и парламентът да не почива през лятото, докато законът не бъде приет. Според Нинова не било "човешко" депутатите да лежат по плажовете, а майките на деца с увреждания да протестират по жълтите павета.

По думите й се задълбочават противоречията както между различните НПО, които представляват хората с увреждания, така и между тях и правителството.