Над 1,49 милиона турски граждани зад граница вече са гласували на изборите за президент и парламент. Това е рекордна избирателна активност, отбеляза председателят на турската Централна избирателна комисия Сади Гювен, цитиран от Ройтерс.

Гласуването в турските дипломатически мисии започна на 7 юни и приключи снощи.

Предсрочните избори в Турция ще се проведат на 24 юни. Това е първият вот след референдума през миналата година, когато с минимално мнозинство турските граждани одобриха предложените от президента Реджеп Ердоган промени в конституцията. Те предвиждат увеличаване на властта на президента за сметка на тази на народните представители.

По план изборите трябваше да си проведат през ноември догодина, но Ердоган реши да ги изтегли. Според анализатори причината за това е, че в момента все още не се усеща забавянето в растежа на турската икономика, а когато това стане, Ердоган със сигурност ще загуби подкрепата на част от избирателите. Освен това датата на изборите бе обявена малко повече от два месеца по-рано, което не даде на и бездруго разнородната опозиция време да се обедини.

Според последните социологически проучвания обаче Партията на справедливостта и развитието на Ердоган може да загуби парламентарното си мнозинство и ще се стигне до балотаж на президентските избори. Сред опонентите на Ердоган с най-големи шансове да стигнат до евентуален втори тур са представителят на най-голямата опозиционна партия Мухарем Индже и националистката Мерал Акшенер.

Имащите право на глас турски граждани зад граница са 3 милиона и 47 хиляди. От тях до момента гласа си са дали 48,8%. Някои от живеещите в чужбина турци с право на глас обаче ще се върнат в родината си за вота.

Избирателната активност в страната обикновено е доста по-висока. При последните парламентарни избори през 2015 г. тя беше 85%. Тогава гласувалите от чужбина бяха 1,3 милиона.

Предизборни обещания

На предизборен митинг в северозападната провинция Болу Мерал Акшенер от "Добрата партия" обяви, че ако бъде избрана за президент, ще върне обратно в Сирия близо 4-те милиона сирийски бежанци в Турция. Акшенер заяви, че 36-те милиарда долара, изхарчени за тях, ще са по-полезни, ако бъдат инвестирани в турската икономика.

"Те (управляващата Партия на справедливостта и развитието, AKP - б.р.) се намесиха във вътрешната политика на Сирия и имаме 4 милиона сирийски бежанци. Съжалявам за тях. Всички хора са свободни и щастливи в собствената си страна. След като бъда избрана, първото ми действие ще бъде да оправя отношенията си със Сирия и да върна 4 милиона сирийски братя и сестри обратно в тяхната страна", каза Акшенер.

"Добрата партия" на Акшенер дава и други обещания: по 500 лири (около 91 евро) на млади безработни, както и по 1500 лири (около 273 евро) на пенсионерите за религиозни празници. Управляващата Партия на справедливостта и развитието раздава по 1000 лири (около 182 евро) на пенсионерите на мюсюлманските празници.