С 69 гласа „за“ и без нито един „против“ и „въздържал се“, депутатите в парламента в Скопие ратифицираха договора за името, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, съобщи "Фокус". 

На заседанието не присъстваха депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. С 10 гласа „за“ във вторник Комисията по европейски въпроси утвърди проектозакона за ратификация на договора за разрешаване на спора с Гърция за името на страната, припомня агенцията.

След ратификацията, договорът ще бъде изпратен на президента Георги Иванов, който има седемдневен срок да го подпише. Ако държавният глава наложи вето, споразумението ще бъде върнато обратно в парламента. В случай че при повторното гласуване договорът бъде приет с абсолютно мнозинство, Конституцията на Македония задължава държавния глава да го подпише.

Преди седмица Георге Иванов проведе демонстративно само 2-минутна среща с премиера Заев и изрази негативно отношение към споразумението с Гърция. На следващия ден той бе в България, а премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с него.

Заседанието на Събранието в Скопие не бе съпътствано от протести. Ситуацията остана спокойна, а пред сградата на парламента отново се наблюдаваше засилено полицейско присъствие.

Ден по-рано разгорещените дебати в парламента за спораузмението с Гърция преминаха на фона на демонстрации пред сградата на законодателната власт в Скопие. Около стотина граждани на югозападната ни съседка изразиха недоволството си от договора за името. Те призоваха председателя на опозиционната ВМРОДПМНЕ Християн Мицковски да излезе от сградата и да се присъедини към демонстрацията. По-късно към седалището на партията бе организирано шествие. Протестът все пак приключи мирно и без инциденти.

Споразумението за спора за името бе подписано в неделя от външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс. Церемонията се състоя на гръцкия бряг на езерото. То предвижда и да бъде проведен референдум през септември.

"Ако президентът Георге Иванов не подпише договора за името с Гърция, след като гражданите гласуват за него на референдум, парламентарното мнозинство ще поиска импийчмънт на държавния глава", заяви премиерът Зоран Заев.

Toй каза пред телевизия Канал 5, че ще направи всичко възможно, за да предотврати евентуално блокиране на договора от страна на Иванов.

"Свърши времето на лъжи, на лични и политически сметки. Македония трябва да излезе напред и вече има шанс чрез своите граждани да реши какво бъдеще иска. Гражданите ще решат по този въпрос", заяви Заев.

В отговор Георге Иванов призова Заев веднага да започне процедурата по искане за отстраняване на държавния глава.

"Призовавам Заев с това мнозинство от две трети, което е необходимо за промени на Конституцията на Република Македония, веднага да започне процедура за уточняване на отговорността на президента и гласуването на импичмънт", каза Иванов.

"Въпреки заканите и натиска, аз оставам на позицията си, че става въпрос за вреден договор", добави той. 

Борисов: Поздравявам съседите ни за смелата и решителна стъпка

"Точно една година, след като с премиера Заев се поклонихме заедно пред паметника на цар Самуил в София, парламентът на Република Македония ратифицира договора с Република Гърция за решаване на спора за името. Поздравявам нашите съседи за смелата и решителна стъпка", написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук.

"Само една година мина от общото ни честване със Зоран, а регионът вече дава пример за добросъседство, разбирателство и общи действия за по-добро бъдеще. Вдъхновение за всичко това бе и нашият договор за приятелство с Република Македония, който бе ратифициран единодушно в нашия парламент.

Следващите няколко дни са решаващи не само за бъдещето на Република Македония, но и за Западните Балкани. Призовавам всички приятели от Европейския съюз да участват в нашите усилия за една по-стабилна и сигурна Европа. Няма друг път за нашите съседи. Нека им покажем, че са част от нашето семейство!", добавя Борисов.