Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква на 24 юни в Брюксел правителствени представители от няколко държави в ЕС на неформална работна среща по миграцията и даването на убежище, предаде ДПА.

"Свиквам неофициална работна среща по въпросите на миграцията и даването на убежище в Брюксел в неделя, за да се работи с група държавни или правителствени ръководители на страните членки, заинтересувани от намиране на европейски решения преди предстоящото заседание на Европейския съвет", написа той в туитър.

В срещата ще участват Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Малта и Франция.

Тя ще се състои 4 дни преди срещата на върха на ЕС и ще бъде насочена към преодоляване на дълбоките разделения в Европа по въпроса за миграцията. Този въпрос предизвика опасност от разцепление в управляващата коалиция на Ангела Меркел в Германия. Новото правителство в Италия пък засили натиска си върху други държави от ЕС да подпомагат справянето на страната с прииждащите мигранти.

Италианският всекидневник "Кориере дела сера" първи съобщи за срещата. България и Австрия ще участват съответно като настоящ и следващ ротационен председател на Европейския съвет.

В неделя Германия ще представи на останалите държави своя компромис по миграцията, каза висш представител на гръцкото правителство, цитиран от  в. "Билд".