Омбудсманът и президентът се ползват с най-голямо доверие сред българските граждани, според данни на "Афис" от национално представително проучване между 8 и 12 юни сред 1010 пълнолетни български граждани.

За юни социолозите и двете институции имат положително доверие - съответно с 60,3 на сто и 58,4 на сто. Третата позиция е за Европейския съюз, който успява да генерира положително доверие сред 45 на сто и запазва положителния си рейтинг, тоест доверието е по-високо от недоверието, отбелязват от агенцията.

Следват институциите, които са с негативен рейтинг. Местната власт и органите на реда са съответно с с 41 и 37 на сто. 

Кабинетът се ползва с доверието на близо 32 на сто, парламентът успява да печели симпатиите на 23 на сто от българските граждани. Традиционно доверието в съдебната власт е най-ниско - 20 на сто.

"На пръв поглед тези данни показват нещо закономерно - персонифицирани институции, които са с относително свежи лица на обществено-политическия терен, както и външната легитимност на европейските структури са значително по-одобрявани", коментират от "Афис".

"В същото време местният политически елит, разположен по етажите на властта, и сформираното преди само преди една година правителство, вкупом страдат от хроничен недостиг на положително отношение", твърдят от агенцията на Юрий Асланов.

Според социолозите практически няма динамика - днешните мащаби повтарят до голяма степен картината от пролетта на 2017 година, а изключенията са в нюансите.

От данните личи, че влошаването на обстановката е започнало през есента на миналата година, най-сериозно е пострадал образът на полицията, а в най-високи амплитуди се е колебаело доверието в ЕС и президента. Стартирайки с най-висок рейтинг в началото на периода, към днешна дата президентът е изпреварен от националния омбудсман.

Доверието в ЕС спада по време на българското европредседателство, низходящият тренд е устойчив и, ако продължи да пълзи плавно надолу, евроинституцията ще се нареди сред числото на институциите с негативен рейтинг и ще прати България в редиците на евроскептичните държави, смятат от "Афис".

Все повече българи, през последните години, декларират недоверие към ЕС - това са в по-голяма степен хората от по-малките населени места, по-ниско образованите и по-възрастните, които обаче са и най-активните гласоподаватели. За тези хора ползите от нашето членство са неясни и дори съмнителни, посочват социолозите.Според тях самото Председателство на Съвета на ЕС е останало една мистерия за голяма част от населението, най-вече като телевизионен сериал за ремонта на НДК, церемониални срещи и пищни обеди и вечери, букети, червени килимчета и показни форми на гостоприемство. 45 на сто от анкетираните нямат преценка дали това Председателство е било успех или провал за България, сочат от агенцията. 

В крайна сметка, едва ли тенденцията в спада на доверие към ЕС ще стигне санитарния минимум, но тенденцията е показателна, допълват те. 

За трети пореден месец желаещите оставка на правителството са повече от онези, които искат то да остане, силите на опозиция и управляващи лека- полека се изравняват. омбудсманът и президентът, които генетично се свързват с опозицията, са най-одобряваните обществени фигури, обобщават от "Афис".