Вестник "Ведомости" приканва Кремъл да се готви за рязко активизиране на протестите в Русия, съобщи Би Би Си. 

Изданието цитира анализ на Комитета за граждански инициативи (КГИ), оглавяван от шефа на Сметната палата и бивш финансов министър Алексей Кудрин. Експертите отбелязват спад на протестите в Русия напоследък, сочейки за причини президентската кампания, приключила през март, и стабилизирането на икономиката.

Сега обаче несъгласието със замисляното от властите вдигане на възрастта за пенсия може да обедини хората, излизали на протести, свързани с локални теми, смятат те. Авторите на изследването изброяват руски региони, където според тях има по два фактора за напрежение - например републиките Кабардино-Балкария, Дагестан, Алтайския край, Кемеровска и Ростовска област, също и Москва. Напомнят, че там вече имаше протестни акции във връзка с политиката и изборите в Русия, с хуманитарни проблеми, с градската среда и замърсяването, проблеми с влоговете на населението и др.

Последните протести в Русия се организираха от отделни групи по повод различни социални теми, но пенсионната реформа засяга най-различни хора и повечето не я подкрепят - затова тя може да ги обедини, заявява политологът Алексей Титков.

"Протестната вълна през лятото и наесен ще бъде значителна", прогнозира той.

Според анализатора Александър Кинев тези протести ще предизвикат появата на нови политически сили в Русия, но още не се знае дали ще бъдат "рестартирани" стари проекти, или ще се лансират нови.

"Основните дългосрочни и което е от значение - дългогодишни ефекти от тази тема" ще проличат "в електоралното поле" - "ще се прегрупира сериозно партийно-политическата система" в Русия, очаква наблюдателят Дмитрий Бадовски.