Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще търси коалиция, ако не успее да си осигури парламентарно мнозинство, но допълни, че перспективата за това е "много, много малка".

Той каза това в интервю за радио "Крал ФМ", предаде Ройтерс.

Според проучванията президентските и парламентарните избори на 24 юни могат да се окажат по-оспорвани от очакваното през април, когато Ердоган свика предсрочния вот. Възможно е той да бъде принуден да се яви на втори тур за президент, а ПСР да загуби мнозинството си в 600-членния Меджлис.

"Ако броят на местата е под 300, тогава може да има търсене на коалиция", каза Ердоган.

Турската лира, която падна с повече от 20 на сто спрямо долара през годината, регистрира нов спад миналата седмица поради опасенията от политическа несигурност след изборите в неделя.

Инвеститори се опасяват от политическа задънена улица, ако ПСР изгуби мнозинството си, тъй като това ще попречи на Ердоган да упражнява правомощията на новата президентска система.

Преди изборите ПСР направи коалиция с Партията на националистическото движение (ПНД). Това ще доведе до промяна към по-силна изпълнителна президентска власт, която бе одобрена с минимално мнозинство на референдум миналата година.

Опозиционните партии също създадоха съюз, от който бе изключена прокюрдската Народнодемократическа партия (НДП). Ако тя премине минималния праг от 10 на сто от гласовете, необходими за влизане в парламента, на ПСР ще бъде още по-трудно да има мнозинство.

След изборите в неделя в Турция ще влязат в сила конституционни промени. Броят на депутатите ще бъде увеличен на 600 от сегашните 550.

ПСР има мнозинство през почти всички 15 години от идването си на власт. Тя го загуби само на изборите през юни 2015 г. След като партиите тогава не успяха да направят коалиция, Ердоган свика нов вот през ноември, на който ПСР отново спечели мнозинство.

Лидерът на ПНД Девлет Бахчели заяви, че може да има нови избори, ако съюзът на партията му с ПСР не може да доведе до мнозинство в парламента в неделя.