Министерският съвет да внесе до края юли законопректи за социалната помощ и личната помощ, с които да се решат проблемите на протестиращите майки на деца с увреждания и на самите хора с увреждания. За това настояха от БСП, а за да бъдат приети въпросните законопроекти - внесоха проект за решение за отмяна на депутатската ваканция през август. 

"Срещнахме се с майките на деца с увреждания пред парламента. Уверихме ги, че поставихме условие на правителството да внесе законодателни предложения до края на юли. Ние имаме готовност с конкретни текстове. Информирахме ги, че изпълнихме ангажимента си към тях и „БСП за България“ внесе в деловодството на Народното събрание проект за решение за отмяна на лятната ваканция на парламента", заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.

От столетницата изтъкват, че търпението на хората с увреждания е изчерпано и е недопустимо, докато майки и деца протестират пред Народното събрание, депутатите да излизат във ваканция.

Обещанието от страна на ГЕРБ за промени в законодателството за хората с увреждания фигурира още в стратегия на кабинета "Борисов 1" от 2012 г. През 2016 г. е трябвало нормативната база да е вече приета. До момента обаче законови текстове изобщо не са внесени, а всичко е на ниво "концепция", припомни депутатът Филип Попов (БСП).

И после продължи:

"През юли 2017 г. БСП внесе проект за решение за хората с увреждания - да се свърши работата още тогава. Не се прие този проект. Ако щете, го наречете популизъм - но не може Народното събрание да е празно, докато отвън седят хора, чиито проблеми не са решени."

Филип Попов каза още, че има и друга опция - след като правителството си внесе законопроектите и ако все пак управляващите си настояват за лятната почивка - то поне да има извънредни заседания през лятото, по време на които да се приемат съответните закони. 

Той коментира и приетата оставка на социалната зам.-министърка Росица Димитрова, както и неприетата оставка на министър Бисер Петков: 

"Оставки се подават и се оттеглят според настроенията на премиера. Очевидно е, че той в типичен стил иска да потушава проблеми с оставка, но като види, че това не заглушава проблема - оставката не е приета. Хората не искат оставки, а да се решават проблемите." 

Социалистите не коментираха с охота заявките на омбудсмана Мая Манолова, че ако нейната оставка би решила проблеми и би довела до приемане на законови поправки, с които да се решат проблемите на хората с увреждания - то ще я подаде. Георги Гьоков все пак припомни, че има много групи хора, които се нуждаят от институцията на омбудсмана - затова не разбира добре казаното от Манолова.

Само преди месец Народното събрание прие решение, което гласи: 

Възлага на министъра на труда и социалната политика в срок до 30 юни 2018 г.:

1. Да представи в Народното събрание концепция за проект на закон за социалните услуги.

2. Да внесе в Народното събрание отчет за изпълнението на плана за действие на Република България за прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания (2015–2020) за периода 2015 – май 2018 г. 

Решението е прието от 44-тото народно събрание на 23 май 2018 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.

Дали това решение ще бъде изпълнено - предстои да видим. Веднага след изявлението на социалистите депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова отговори... не по същество, а с директна атака срещу лидерката на левицата Корнелия Нинова. Атанасова бе "въоръжена" със справка за работата на Нинова от последните два дни.

"Във вчерашния и днешния ден се е регистрирала единствено че е в сградата на Народното събрание. От 59 гласувания до момента днес г-жа Корнелия Нинова е гласувала само веднъж - на сутрешна регистрация, за да й се брои този ден за присъствен и да не бъде глобена. Вчера от 90 гласувания в залата г-жа Нинова има 5 такива. Така че призовавам колегите да не бъдат толкова крайни социалисти."

Според Атанасова БСП употребяват неволите на "определена социална група" за политически цели. Тя подчерта, че въпросът за ваканцията ще бъде обсъден и на председателски съвет в Народното събрание, и в залата. Тогава управляващите ще коментират по-подробно темата. И отбеляза, че ако е нужно, нямат проблем депутатите да работят с удължено работно време.

Любопитен момент е, че омбудсманът Мая Манолова има подготвен законопроект за личната помощ. От БСП досега не са заявили желание да внесат него, при положение че от Министерския съвет няма законодателна инициатива до момента.