Статистика и теория и практика на затворническия труд "в две измерения". Такова бе основното съдържание на изложението на заместник-министъра на Министерство на правосъдието Николай Проданов пред депутатите. Проданов бе извикан днес в Народното събрание, за да даде информация за поредния случай на затворник, "отклонил се" от пътя от работното си място към това за лишаване от свобода.

Преди ден рецидивистът Борис Иванов, излежаващ 13-годишна присъда за блудства и кражби в затворническото общежитие в Ловеч, изчезна по време на работа на външен неохраняван обект. Той избяга два дни след като е бил преместен в общежитието - и на седмата година от присъдата си.

Днес народните представители очакваха да чуят повече информация за самото бягство, причините да се осъществи така безпроблемно, за лицето Иванов - опасен ли е, и за мерките, които ресорните министерства предприемат. Вместо това чуха статистика, от която можеше да се направи само един извод - при БСП "отклоняванията" са били в пъти повече отколкото от 2009 г. насам - т.е. откакто ГЕРБ е на власт.

"През 2005 г. 17 души са се отклонили от общежития от открит тип, през 2006 г. - 27, през 2007 г. - 49, през 2008 г. - 45", изброи Проданов данните от времето на кабинета, оглавяван от бившия соцлидер, сега председател на европейските социалисти - Сергей Станишев.

След което направи съпоставката:

"И от 2009 г. има една устойчива тенденция за намаляване на отклонилите се до под 10 души на година. - През 2009 г. отклонилите са петима, през 2010 г. – 8, през 2011 г. – 3, през 2012 г. -10, през 2013 г. – 7, през 2014 г. – 6, през 2015 г. - 11, а през 2017 г. - 8. През 2018 г. са 5 досега и, дай Боже, толкова да останат!", призова заместникът на Цецка Цачева.

Зам.-министърът разясни на депутатите, че "проблемът има две измерения". Първото касаело конкретния случай. Проверката щяла да покаже дали ръководството на затвора в Ловеч не е имало погрешна преценка по отношение на конкретния затворник, разрешавайки му да работи във външен и неохраняван обект. Второто измерение било "за дебата за работата на лишените от свобода" като цяло. 

"Според нашата теория, а и не само нашата, на труда се отдава важно място в превъзпитателния процес", посочи Проданов. Но допълни, че поради икономическата конюнктура, местата за лишаване от свобода нямат собствени производствени линии и затова се налага затворниците да бъдат изпращани във външни обекти.

След което разказа:

"На едно перило в Централния софийски затвор има следа от куршум от "Калашников", останала при потувашането на безредици отпреди 1989 година. Въпросът е да решим какви затвори искаме - такива, в които се набляга на труда и се опитваме да превъзпитаваме, или да наблегнем на изолацията на тези хора".

Изложението на Проданов не се хареса на опозицията.

"Поканихме го, за да каже какво се е случило вчера и какво ще се прави. Тук слушахме статистика от 2005-а насам как от 17 случаите на бягства станали 5. Хората с помисли са много повече!", ядоса се Георги Свиленски (БСП).

Свиленски бе подкрепен от колегата си от ДПС Джейхан Ибрямов:

"Заместник-министърът да даде съществената информация - за какво е излежавал присъда, на колко години е осъден, дали е рецидивист".

Към критиките се присъедини и Драгомир Стойнев (БСП).

"Има близо 900 осъдени, които са на свобода и институциите не могат да ги хванат. Снощи сте сформирали специална комисия, а чак днес ще ходите до Ловеч. Защо чак днес, за да се наспите ли?!", обърна се Стойнев към Проданов. 

 За да защити честта на правителството стана Данаил Кирилов (ГЕРБ), който отбеляза, че лично той се интересувал как от 45 през 2008 г. избягалите са били петима година по-късно. Когато ГЕРБ за първи път взе властта.