Лидерът на управляващата в Румъния социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня бе осъден на 3 години и половина затвор от Върховния съд, предаде Ройтерс.

Присъдата е за подстрекаване на други хора към злоупотреба с власт. Новината накара хиляди румънци да излязат на пореден протест срещу правителството.

Драгня, който е и председател на долната камара на парламента, бе признат за виновен, че държал две служителки на заплата в държавна агенция през 2006-2013 г., макар те да са били наети от неговата партия. Тогава Драгня бил председател на окръжна управа.

Той е смятан за най-влиятелния политик в Румъния и постоянно отричаше всички обвинения. Очаква се лидерът на СДП да обжалва решението.

Срещу Ливиу Драгня вече има наложена забрана да заема поста премиер поради предишна присъда за фалшифициране на вота. Сега влиянието му върху социалдемократите и формираното преди 5 месеца правителство може да отслабне още повече.

Драгня няма да влезе в затвора преди обжалването и произнасянето на окончателната присъда. Пред сградата на правителството в Букурещ се събраха близо 5000 души, които поискаха осъденият политик да подаде оставка от поста председател на долната камара на парламента. Те настояха и за оставката на настоящата премиерка Виорика Дънчила, която също е от СДП.

"Крадци, оставка, оставка!", скандираше множеството.

Демонстрации имаше и в по-малки градове, сред които Сибиу и Клуж в Трансилвания.

Според румънската съдебна система присъдата срещу Драгня е предварителна. Той ще може да остане лидер на партията и председател на парламента, докато трае юридическата процедура.

Споровете за начина, по който да се води борбата с корупцията в една от най-корумпираните държави в Европа, доминират политиката в Румъния от присъединяването й към ЕС през 2007 г. Съдиите често се оплакват от политически натиск.

"Днешното решение е смел акт на румънските магистрати, то е от първостепенна важност за съдебната система", каза политическият коментатор Кристиан Тудор Попеску.

В началото на 2017 г. опитите на коалиционното правителство на Драгня да отслабят антикорупционното законодателство предизвикаха най-големите протести в Румъния от десетилетия насам.

Тази седмица парламентът в Букурещ одобри промени, които - според критиците им, могат да насърчат престъпниците да действат безнаказано. Това е поредната демонстрация колко крехки са източноевропейските посткомунистически демокрации, отбелязва Ройтерс.

Ливиу Драгня бе оправдан по друго дело - за фалшифициране на интелектуална собственост.

След обжалването трябва да има окончателна присъда. Това може да отнеме месеци, смятат анализатори. А и съдиите излизат в двумесечна лятна ваканция до септември.

На заседание на ръководството на СДП днес се очаква да бъде съгласувана подкрепа за Ливиу Драгня. Няколко членове на партийното ръководство вече разкритикуваха присъдата като политически мотивирана.