Издирването на избягалия от затвора в Ловеч изнасилвач не е довело до никакви резултати, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в Народното събрание днес. В акцията са включени полиция и жандармерия, както и хеликоптер.

Информацията е от окръжния прокурор на Ловеч. Рецидивистът Борис Иванов, осъден на 13 години затвор за блудство и грабеж, избяга вчера от работа, където, заедно с други петима затворници, е почиствал халета. Мястото не е било охранявано.

Иванов е избягал на втория ден, след като е бил преместен в затворническо общежитие. До момента той е изтърпял близо 7 години от наказанието си.

И да има оставки, това няма да промени нищо, отбеляза обвинител №1.

За конкретната ситуация следва да има лична отговорност от ръководството на затвора или от надзорно-охранителен състав, смята Цацаров.

 „Тази ситуация е позволила лице, за което мисля, че е имало данни за други отклонения, не мога да го потвърдя в момента, да работи на външен обект без охрана“, заяви той. „За общата ситуация - трябва да променим целия начин, по който се изтърпява наказанието“, обяви главният прокурор.

И припомни, че вече година и половина няма директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", което "при всички случаи се отразява на работата".

"Прибавете към това социалните проблеми на надзирателите, действащите нормативни актове по отношение на режима в затворите, ще се получи картина, която ще покаже, че каквото и да е ръководството, при тези условия и тази нормативна база, това ще се повтаря още, и още", посочи той.

В отговор на въпрос трябва ли да има подадени оставки заради случая главният прокурор отговори: „Оставката може да носи някаква отговорност в политически смисъл, но търся прагматичния резултат. Оставката няма да промени нищо, това ще бъде решение точно до следващото бягство на затворник, а то ще се случи, защото условията го позволяват“

Според Цацаров е нужна сериозна дискусия за това дали държавата е в състояние да осигури ред в местата за лишаване от свобода. Той самият предложи промени в законодателството, като заяви, че е нужно лишените от свобода да ходят на работа под охрана и с униформи с отличителни знаци.

"Самостоятелна работа, работа във фирми, на външни обекти, независимо колко е присъдата на затворниците и какъв е остатъкът - е недопустимо", твърди той. „Трябва да има работа, но както е в нормалните страни със затворнически режим. Под охрана, със съответни дрехи или отличителни знаци, които показват, че лицето е лишено от свобода. Това само по себе си ще затрудни отклоненията“, смята главният прокурор.