Отстранените от ръководството на Корпоративна търговска банка (КТБ) шефове информираха медиите за поредното си писмо до държавна институция, която сезират за нередности, свързани с поставянето под особен надзор на трезора. Въпреки напористата им PR кампания, досега не е известно представители на държавната администрация да са започнали проверки по техните сигнали, които изглеждат правно обосновани и мотивирани.

Днес шефовете съобщават, че са изпратили молба и до председателя на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов. В нея те твърдят, че четирима служители от звеното по проблемни кредити в Обединена българска банка, които са назовани с трите им имена, "не само са ровили в документи, съдържащи лични данни, служебна и банкова тайна, но са им регистрирани имейл адреси като на служители в КТБ".

Според изпълнителните директори тези действия попадат в обхвата на забраните за нелоялна конкуренция, регламентирани в Закона за защита на конкуренцията, и с които се засягат законни права и интереси на Корпоративна търговска банка АД и нейните клиенти.

“В случая с осигуряването от страна на квесторите на КТБ АД на достъп на служители на ОББ до всички документи и до цялата информация по отпуснати от КТБ АД кредити и чрез създаване на условия на служителите от конкурентната банка да работят с формираните съгласно чл. 68 от ЗКИ кредитни досиета, е допуснато грубо нарушение на добрите банкови практики, според които всяка банка създава собствен, независим от друга банка екип от служители за обработка на документация, която представлява банкова тайна”, пише в съобщението.