Американският секретар по енергетиката Рик Пери ще се срещне с министъра на енергетиката на Русия на 26 юни във Вашингтон, съобщи американското издание Wall Street Journal (WSJ). Москва и Вашингтон се конкурират в доставките на природен газ и петрол на световните пазари.

Пери и Новак ще разговарят по време на Световната газова конференция във Вашингтон, предаде Reuters, отбелязвайки, че срещите между високопоставени представители на енергетиката на двете страни са твърде редки през последните години.

Връзките между Москва и Вашингтон охладняха след анексията на Крим от Русия през  2014 г. Освен това администрацията на Тръмп обвинява руското правителство за кибератаки, насочени към електрическата мрежа на САЩ през последните две години.

Двете държави се конкурират да продават природен газ на Европа. Руският "Газпром", най-големият доставчик на газ в Европейския съюз и няколко западни енергийни компании се надяват да пуснат газопровода "Северен поток 2" за доставки на руска суровина през Балтийско море до Германия.

Съединените щати междувременно започнаха да продават втечнен природен газ (LNG) на Полша и Литва, въпреки че те са по-скъпи от доставките на газ чрез тръбопровод. Вашингтон обаче смята, че предимствата на LNG са в надеждността и стабилността на цените.

Администрацията на Доналд Тръмп се противопоставя на газопровода "Северен поток 2". Същата позиция имаше и администрацията на бившия президент Барак Обама. Вашингтон смята, че тръбопроводът ще даде на Русия, която е спирала доставките на синьо гориво до някои части на Европа заради спор за цени, повече власт над ЕС.

Новината за срещата идва в момент, в който е известно, че съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън планира да посети Москва следващата седмица, за да подготви евентуалната среща през юли между Тръмп и руския президент Владимир Путин.

Тема на разговора между Пери и Новак вероятно ще бъдат и петролните пазари. Преди ден на срещата си във Виена ОПЕК заедно със страни-производителки на петрол, които не членуват в организацията - в т.ч. Русия, се разбраха да увеличат производството със скромните 1 милион барела дневно. Причина за това станаха настойчиви призиви към производителите да ограничат покачващите се цени на горивата.

Русия, която не е член на ОПЕК, започна да си сътрудничи миналата година с групата за първи път, задържайки производството, за да подкрепи световните цени на петрола. Преди срещата на ОПЕК във Виена Новак заяви, че Москва ще предложи постепенно увеличение на добива от страните производителки на петрол от 1 юли.