Кметицата на столицата Йорданка Фандъкова инспектира последните довършителни работи по Женския пазар в новоизграждащата се част от ул. "Св. св. Кирил и Методий" до "Екзарх Йосиф".

Новост в проекта са подземните контейнери за боклук - 12 броя с обем от 1 кубик и 4 с обем от 3 куб/м, а изхвърлянето на отпадъците ще се осъществява всеки ден. Фандъкова обаче обясни, че все още има някои забележки по довършването. Според нея е необходимо поставянето на повече кошчета за боклук, защото мястото е доста оживено.

„Видяхме първия опит за вдигане на контейнера за отпадъци. Това са първите подземни контейнери за отпадъци, които са поставени. Трябва да се подобри и организацията и може би самата конструкция”, коментира кметицата.

Тя добави, че е мобилизирана Общинска полиция и има разбиране от страна на Столична дирекция на вътрешните работи за увеличаване на полицейското присъствие, защото мястото може да стане "изключително атрактивно, приятно и за разходка, и за пазар, включително и за посещения от туристи". 

Фандъкова изрично подчерта, че идеята и инициативата за реконструкцията са били на гражданите:

"Преди няколко години те дойдоха при мен, поставиха своите изисквания, поставиха своите задачи и контролираха през цялото време процеса. Изразиха благодарност, доволни са, което за мен е важно."

 

 

Щетите на стъклата, нанесени от градушката на 8 юли в София, се отстраняват за сметка на изпълнителя. Тя получила уверение, че новите стъкла, които се поставят, ще са по-здрави. След като бъде въведен в експлоатация, обектът ще бъде застрахован, каза Фандъкова. 

Директорът на „Пазари Възраждане” Николай Георгиев увери, че на 15 август ще са приключили всички строителни дейности. След което ще трябва да се проведат приемателни комисии и въвеждане на обекта в експлоатация.

Реконструкцията на пазара се извършва със средства по инициатива ''Джесика". Стойността на ремонта е 8,2 млн. лв. с ДДС и това е първият осъществен проект за София заедно с „Фонда за устойчиво градско развитие на София”.

 

 

Извършена е цялостна подмяна на водопреносната и канализационната мрежа, която на това място в София беше една от най-старите, а освен пазара обслужва и околния квартал. Извършена е подмяна на настилките. Изградени са 90 нови търговски обекта в 4 големи сгради и три по-малки, галерия, заведение за хранене, кафене с нов дизайн, с климатизация. Конструкциите на обектите са от метал и дърво.

В пространството се изграждат и 3 водни площи, детска площадка и 2 градини с озеленяване, като зони за отдих.

През 2011 г. бе ремонтирана първата част на пазара със сергиите за плодове и зеленчуци.