"Социалният работник е Господ Бог в затвора. Той има повече власт от директора на затвора."

Това каза пред Нова тв Димитър Бонгалов - бивш зам.-министър на правосъдието.

Той коментира, че именно социалният работник е направил индивидуална оценка на риска, в резултат на която Борис Иванов - осъждан 4 пъти, включително единия път за бягство, е пратен на външен обект от т. нар. "открит тип".

Бонгалов заяви, че последните 6 месеца от присъдите по решение на социалните работници осъдените са си вкъщи. Същите служители дават становище за предсрочно условно освобождаване, преместване, отпуски и т.н. при съвсем мъгляви критерии.

Според експерта това са предпоставки и за корупция.

"Ако кажем, че трябва да ги облечем в унифоми, това не решава нещата. Ако заварява, той трябва да бъде в други дрехи. Ами той може да открадне дрехи и пак да избяга", каза Бонгалов.

На въпрос за недокомплекта на служители в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) той каза:

"Имаме някои случаи, в които се пази затворът от лишени от свобода - по-скоро да не влезе някой, отоклкото да не излезе."

Иначе е факт, че от ГДИН един служител пази 100 лишени от свобода.

Според Бонгалов проблем е трудовата заетост - в затворите тя е едва 10-30 % и според него Държавно предприятие "Фонд затворно дело" не върши работата си.

В открития тип общежития тя е 70 до 90 %.

"Съсипахме електронния надзор на пробацията в цяла България. В момента има една обществена поръчка - говорим за 200-250 гривни, които също няма да бъдат достатъчни", каза той по повод печалната тема с електронните гривни.