Хората, които влизат нелегално в САЩ, трябва да бъдат връщани незабавно там, откъдето са дошли, без никакви съдебни дела, заяви американският президент Доналд Тръмп., цитиран от Ройтерс.

Той ги сравни с нашественици, опитващи се да нахлуят в страната.

Предложението му незабавно предизвика критики от познавачи на законите и защитници на правата на имигрантите. Според тях това би нарушило конституционното право на съдебно решение, които важи и за граждани, и за такива без американско гражданство.

В поредица от туитове Тръмп заяви:

"Не можем да позволим на всички тези хора да наплуят в нашата страна. Когато някой влиза, трябва незабавно, без съдии или съдебни дела, да ги върнем там, откъдето са дошли. Нашата система е подигравка с добрата политика на имиграция и законността а реда. Повечето деца идват без родители."

"Не мога да приема всички тези хора да се опитват да нахлуят в страната. Когато има силни граници, няма престъпност!"

 

 

От тези мнения не става ясно дали Тръмп защитава разширяването на разпоредбата, разрешаваща ускореното изгонване на нелеhални имигранти на или близо до границата на САЩ. Администрацията му предприе тази политика още с неговото идване на власт. Тръмп не направи разлика и между нелегалните имигранти и хората, влезли в САЩ, за да потърсят убежище.

От Белия дом не са отговорили на молбата на Ройтерс за пояснение.

"Президентът на САЩ току-що предложи със сила край на даването на убежище и липса на съдебни решения за мигранти", написа в туитър Шерилин Айфил от Националната асоциация за напредък на цветнокожите (NAACP).

 Лий Гелърнт, зам.-директор по правата на имигрантите в Американския съюз за граждански свободи, заяви пред Ройтерс:

"Администрацията не може просто така да остане без процедурите за имигрантите. Тук важи клаузата за процедура. Това не е избор."

Властите в САЩ могат да заобиколят защитната клауза за задължителна юридическа протекция, ако един имигрант бъде задържан на 160 километра от границата и пребивава в страната по-малко от 14 дни. Това позволява бързо депортиране. На тези обаче, които търсят убежище, трябва да бъде гарантирана съдебна процедура.

Туитовете на Тръмп дойдоха след цяла седмица възмущение по целия свят от снимките и видеозаписите на плачещи деца и отчаяните им родители, разделяни на границата между САЩ и Мексико. Критиците в редовете на Републиканската партия, с чиято подкрепа Тръмп стана президент, както и съпругата му Мелания и дъщеря му го призоваха да загърби тази политика.

Президентът отстъпи пред натиска на 20 юни, като издаде указ, прекратяващ разделянията. Властите обаче все още не са събрали над 2000 деца с родителите им.