Електронната поща на бургаската полиция бе атакувана по безпрецедентен начин - от потенциални "престъпници", решили да улеснят силите на реда в идентифицирането и залавянето си. А бъдещото престъпление - готвят се да плажуват на "Корал" за Джулай морнинг.

Както е известно, този сезон разпъващите палатка на екоплажа са гонени с полицейско разпореждане от служители на районното управление в Царево и привиквани като свидетели "за сведение". А тези, които се опитват да стигнат до плажа по пътя, а не по трънливите пътеки, ще бъдат залавяни с "фотокапани" и предавани в ръцете на царевската полиция. Фотокапаните са заложени от собственика на земята зад "Корал", който през това лято си я загради. Дотук добре - но: а) по-голямата част от имота представлява дюни, които държавата трябва да отчужди като неин единствен собственик, и б) достъпът до плажната ивица, гарантиран уж с конституцията, е силно ограничен.

Плажуващите от години на екоплажа решиха да вземат на подбив инициативата на частника и да изпратят до РУ в Царево снимките си, за да улеснят полицията в залавянето си. Идеята тръгна като на шега от Евгений Дайнов, който публикува призив във фейсбук страницата си:

"Идея (по мотиви на Тома Белев): тъй като не всички можем веднага да отидем на "Корал", за да ни снимат "фотокапаните" и да ни "предадат" на РУ-Царево, нека направим следното. Да си пратим снимките към царевската милиция, та като ни видят на "Корал", да могат лесно да ни идентифицират (ние ще сме там идната седмица за Джулая). РУ-Царево не предлага електронен адрес, затова аз мисля да пратя моя снимка на адреса на РПУ-Бургас: press.burgas@mvr.bg, с молба да препратят към царевските си колеги. Ама ще е тъпо да съм само аз, айде поне половин дузина?"

А малко по-късно повтори призива си в следното писмо до полицията в Бургас с приложена снимка:

"Другари! Разбрах, че следвайки славните традиции на Народната милиция и нейния пръв предводител др. Тодор Живков, вашите колеги милиционери от РУ-Царево (Мичурин) са обявили акция за заснемане на посетителите на плажа "Корал". С оглед улесняване работата на Народната милиция прилагам моя снимка, както и бързам да ви информирам, че смятам да бъда на "Корал" в края на идната седмица. Моля тази информация, както и приложената снимка, да препратите на другарите милиционери от РУ-Царево (Мичурин), които нямат електронен адрес за връзка. Евгений Дайнов, Професор"

Видимо от последвалите коментари, Дайнов не е сам. Мнозина от приятелите му също са писали до полицията в Бургас с молба да предадат на колегите в Царево посланията и снимките им. Като екологът Андрей Ковачев например:

"Те това пратих на press.burgas@mvr.bg: "Във връзка с окачена табела на плажа "Корал" за заснемане на хора и нарушаване на техните права и заплаха за разправа от РУ-Царево - без тяхно знание в имот представляващ облесени дюни и по смисъла на конституцията абсолютна държавна собственост, изпращам следните снимки:

- снимка с табела от името на частен "собственик" на имота, представляващ дюни и в явно нарушение на конституцията и всички законови изисквания за защита на личните данни;

- и моя снимка върху дюните на "Корал".

Ако смятате, че лицето не е нарушило никакви закони - моля да ме арестувате мен. И както се казва след това - ще видим.

Андрей Ковачев
гражданин на Р България"

 

Комисията за защита на личните данни бе сезирана има ли право частната фирма, собственик на земите - испанската "Ибердрола Инмобилария" да снима хората, а от КЗЛД казаха, че ще се произнесат в максимум 3-месечен срок.

Тече организация и в групите в социалните мрежи, в които хората са се организирали и в защита на другите два обявени за екоплажове - "Иракли" и "Карадере", всички да се насочат към "Корал" за Джулай.