Тревожна е липсата на национална позиция по мигрантската политика. (Това е основният, да не кажа единствен въпрос, който решава бъдещето на Европа. Не защото няма други важни теми, а защото избирателите във всички държави на ЕС мислят така)

“Затварянето на външните граници” е отдавна постигнат консенсус. То дори вече дава ясни резултати - миграцията по всички основни трасета намалява. То обаче не решава три основни проблема:

- Наличието на огромни неинтегрирани общности вътре в богатите държави, в т.ч Италия, което нагнетява до нетърпимост вътрешната им политика;
- Политическата свръхчувствителност към нови мигранти, макар и много по-малко на брой;
- Миграцията по море.

А България е в трудно положение:

1) Граничната позиция изключва солидарност с комфортната егоистична позиция на Вишеград;

2) Традиционното подчинено положение към Берлин не позволява ясна солидарност с Италия;

3) Ключови държави като Франция и Австрия все по-често споменават охрана на Шенгенските граници;

В тази ситуация е нужно да излезем от режима на кризисен PR, в който Борисов живее постоянно (и доста успешно). Да изградим консенсусна национална политика без оглед на идеологически симпатии от типа “Орбан е добър, а Макрон - лош” или vice versa. Да отхвърлим категорично прякото прилагане на напълно несъответния на реалностите Дъблински регламент. Да защитим принципа на свободно движение в ЕС на тези, които имат право на убежище като бежанци. Да допуснем държавите свободно да привличат, но и да отхвърлят икономически мигранти, без да ангажират съседите си с тази политика. Да подкрепим общоевропейска политика по сигурност, в т.ч мониторинг и постепенно връщане на нелегалните мигранти (ударно връщане или милиони в “затворени центрове” са опасни илюзии, които могат да доведат до фактическа война). Да подкрепим целево финансиране на интеграцията, но на трудовия, а не на социалния пазар.

И преди всичко - на никаква цена да не допуснем външната граница да мине по Шенген. И да не забравяме, че неинтегрираните мигрантски общности и зони са продукт преди всичко на неадекватни социални системи.

Коментарът е от профила на Радан Кънев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията