Българското председателство на Съвета на ЕС ще предложи утре Македония и Албания да бъдат поканени за преговори за присъединяване към Съюза, предаде БТА.

Това съобщи днес пред журналисти в Люксембург вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя е там на среща на първите дипломати от страните членки.

"Позицията на Македония е по-силна от тази на Албания", уточни тя.

И допълни, че 4 от 5 държави в ЕС подкрепят виждането поканата да бъде отправена сега.

"Имаме още работа да убедим част от държавите, които са скептични. Довечера посланиците на държавите от ЕС ще продължат обсъжданията. Знаете колко усилия положи нашият премиер, разговаря с президента на Франция Еманюел Макрон на срещата за миграцията вчера, с гръцкия премиер Алексис Ципрас и с канцлера Ангела Меркел. Има още какво да правим, за да убедим всички", заяви Захариева.

Според нея дори утре Съветът на ЕС да подкрепи начало на преговорите за разширяване, това не означава автоматично и незабавно пристъпване към тях. Има много подготвителна работа, която трябва да свършат експертите в Европейската комисия, като например изготвянето на преговорната рамка.

Българската външна министърка увери, че изразените от някои страни в ЕС притеснения ще бъдат взети предвид.

"Работим да получим позитивно решение. Ако утре няма положително решение, въпросът може да бъде разгледан от Европейския съвет в края на седмицата", продължи дипломат номер 1 на София.

С Франция трябва да поработим още доста. Захариева уточни, че никой не е против. Различните мнения са около срока, в който да се пристъпи към преговори.

"Няма държава, която да е казала, че е против европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Всички считат, че има сериозно развитие и сериозен прогрес в този регион. Въпросът е кога, а не дали. Въпрос е на тълкуване на готовност. Въпросът е в оценката сега ли е моментът, но сега не означава утре - дори и Европейският съвет да вземе решение, самите преговори ще се случат най-рано догодина. Полагаме всички усилия, всички държави, с много малки изключения, застават зад решението да се случи утре", обобщи вицепремиерката.