Радостта на швейцарските национали Джердан Шакири и Гранит Джака, имитарили с кръстосани ръце и палци албанския орел на герба на страната, доведе до глоба, наложена от дисциплинарната комисия на ФИФА по време на Световното.

Двамата футболисти, които по произход са косовски албанци, ликуваха по този начин при победата с 2:1 над Сърбия. Техният съотборник Щефан Лихщайнер пък ги подкрепи в изявление.

ДК на ФИФА се самосезира и снощи обяви санкциите.

Джака и Шакари, който играе със знамето на Косово на дясната си обувка, са глобени с по 10 000 швейцарски франка (10 400 долара). Лихщайнер - с 5000. Особено първите двама се разминаха с по-сериозни наказания, но ако решат да повторят орлите, може да им бъдат наложени.

Поредни глоби отнася Сърбия - заради същия двубой.

След драматично завършилия сблъсък шефът на футболната федерация Славиша Кокеза и треньорът Младен Кръстаич обвиниха съдиите, че "ограбили" отбора им, а това било "преднамерено и дирижирано" от ФИФА. Двамата са глобени с по 5000 швейцарски франка.

Доста по-сериозна санкцията за федерацията в Белград заради поредните плакати и транспаранти с "политическо, обидно и дискриминационно съдържание" - 54 000 франка. След мача с Коста Рика глобата беше 10 000 - за същото. Сега надписите са били повече, пък и има рецидив.