Неформалното движение Протестна мрежа внесе днес до главния прокурор Сотир Цацаров и до Министерския съвет искане да бъде отменено разрешителното за строеж на газопровода "Южен поток". Според тях въпреки оправданията на властимащите, съществуват поне две правни вратички, проектът да бъде спрян. 

Искането до Министерския съвет се позовава на чл. 107 от Конституцията, който позволява на Министерския съвет да отменя неправилните и незаконосъобразни актове на министрите. Юристите от движението обосновават искането си с три основни аргумента:

1. Бившият министър-председател Пламен Орешарски е изразил официална позиция на Република България пред Европейската комисия, че страната ни спира всички действия по проекта, докато тече наказателната процедура.

2. На по-късен етап Орешарски е изпратил и писмо с изрични указания до министрите да не извършват никакви действия по проекта съобразно заетата позиция.

3. Съобразно чл. 108 от Конституцията и разпоредбите на Закона за администрацията Министър-председателят ръководи и представлява Министерския съвет, поради което министър Терзиева е извършила нарушение на Констититуцията и на Закона за администрацията, като е действала в явно противоречие на официалната позиция и указанията на Премиера.

Със същите аргументи Протестна мрежа иска и от главния прокурор да атакува разрешението пред Върховния административен съд (ВАС), каквото правомощие има прокуратурата съгласно чл. 145 от Закона за съдебната власт. От главния прокурор освен това е поискано да упражни друго свое правомощие – да спре разпореденото от министър Терзиева предварително изпълнение на разрешението. Според юристите на Протестна мрежа самото решение е напълно незаконосъобразно, немотивирано и представлява произвол с правомощия, тъй като няма никаква правно валидна причина да се допуска предварително изпълнение по замразен проект.