Евродепутати гласуваха за начало на наказателна процедура срещу Унгария заради обвинения, че правителството на Виктор Орбан действа в разрез с фундаменталните ценности на Европейския съюз. 

Комисията на Европейския парламент по гражданските свободи одобри вчера доклад, който препоръчва да се задейства процедура по член 7 от договора за ЕС заради опасения относно независимостта на съдебната система, медийните свободи и суровото третиране на мигранти в Унгария.

Докладът бе подкрепен от 37 депутати и отхвърлен от 19. "За" са били 8 депутати от ЕНП, 9 от ЕНП са били "против", шестима от които са унгарски евродепутати, пише EU Observer и коментира, че разделението е ясен сигнал за вътрешната борба в ЕНП по въпроса каква трябва да е реакцията спрямо Орбан.

Искането подкрепиха 4 други комисии: за правата на жените, за конституционните работи, за бюджетния контрол и тази за културата и образованието.

Тази позиция трябва да бъде потвърдена и от пленарния състав на Европарламента, за да влезе в сила. ЕП ще гласува по предложението за санкции срещу Будапеща през септември. Ако две трети от европейските депутати подкрепят активирането на член 7, Съветът на ЕС ще бъде задължен да се заеме с въпроса и да определи дали става въпрос за „ясен риск от сериозно нарушение“ на фундаменталните принципи на ЕС.

Процедурата може да доведе до това Унгария да загуби правото си на глас в ЕС. Това обаче е малко вероятно, тъй като Полша, която бе първата страна под ударите на член 7 заради задействана срещу нея процедура от Европейската комисия, вероятно ще наложи вето.

Комисията също заяви, че прави щателен преглед на законите, прокарани в Унгария през миналата седмица, които допускат затворнически присъди за хора, обвинени, че помагат на кандидати за убежище.

Правителството на Орбан принуди фондация "Отворено общество" на милиардера от еврейско-унгарски произход Джордж Сорос да обяви, че напуска страната.

Унгария наложи 25% данък върху чуждите дарения на неправителствени организации и даде правото на вътрешния министър да затваря НПО, ако реши, че дадена организация застрашава националната сигурност. Лично Орбан критикува остро "Отворено общество", като обвини фондацията, че се меси в политиката на страната и води либералната опозиция. През януари партията на Орбан - "Фидес", внесе законопроекти под името "Спрете Сорос!", които сериозно затрудняват дейността на неправителствения сектор.

Преди седмица пък унгарският парламент одобри законопроект, който криминализира НПО, които помагат на хора, търсещи убежище.