Над две трети от разходите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г. са за болници и лекарства, най-малко - за профилактика и диагностика. Близо половината от бюджета на НЗОК за м.г. е изхарчен за плащания на болниците, става ясно от одобрения от правителството днес годишен отчет на касата.

Това са близо 1.7 милиарда лева или 48.5% от изхарчените от НЗОК около 3.6 милиарда лева през миналата година. За сравнение само допреди няколко години, през 2014 г. за плащанията на болниците са вървели под милиард - 988 милиона лева.

Според отчета НЗОК приключва миналата година с излишък от 10.16 милиона лева.

Второто голямо перо в разходите на касата неизменно е това за лекарства, където за м.г. са отишли близо 700 милиона лева, което е около 20 на сто (19.9%). Това са плащания за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги, в т.ч.: лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, за домашно лечение на територията на страната.

Освен това касата е платила и други лекарства за лечение на онкозаболявания, които са извън перото за лекарствените средства и са за малко над 288 милиона лева или 8.2 % от всички здравноосигурителни плащания.

Също по традиция всяка година бюджетът отпуска допълнителен трансфер на НЗОК, който през 2017 г. е бил за малко над 119 милиона лева. Събраните здравноосигурителни вноски формират около 2/3 от парите, които касата харчи - за м.г. те са били 2.4 милиарда от изразходваните 3.6 милиарда лева. Недостигът, също както и при парите за пенсии, дофинансира бюджетът, т.е. отново данъкоплатците.

Едно от най-малките пера в касата представляват плащанията към джипитата - те са за около 199 милиона лева или 5.7% от всички плащания, като тук са включени и 51.4 милиона лева за ведомствени болници. Но още по-малко е отделено за медико-диагностичната дейност - това са парите за т.нар. направления, които ползваме за преглед за специалист, където плащанията са за около 79 милиона лева или 2.3% от извършените от касата разходи.

За специализирана извънболнична медицинска помощ, където са и диспансерите, са отишли близо 219 милиона лева или 6.3% от всички здравноосигурителни плащания. За дентална помощ са отишли близо 160 милиона лева или 4.6% от всички здравноосигурителни плащания.

Специалистите на касата са успели да договорят и получат отстъпки за лекарства за онкозаболявания за около 40 милиона лева. Постъпилите през 2017 г. договорени от НЗОК отстъпки за други лекарствени продукти са в размер на близо 132 милиона лева.