Депутатката от БСП и бивш шеф на Селскостопанската академия Светла Бъчварова-Пиралкова е поредната оправдана - поне на първа нистанция, от делата за "корупция по високите етажи", които прокуратурта започна в последните няколко години.

"Софийски градски съд, 28 състав с председател съдия Атанас Атанасов, призна С.Б.–П. за невиновна по обвинение, че на 13.08.2009 година, в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключила неизгодна сделка между Селскостопанска академия и "Литекс Комерс" АД и от това е произлязла вреда в размер на 1 326 671.36 лв. за Селскостопанска академия, пишат от съда.

Съдът прие за недоказано, че е настъпила значителна вреда от инкриминирания договор, което е основен елемент от състава на престъплението, за което е обвинена."

Бъчварова беше една от ефектна поредица депутати от предишния парламент, чиито имунитети главният прокурор поиска заради образувани досъдебни производства. Специално нейният се наложи да бъде взиман 2 пъти, тъй като междувременно дойде 44-ото НС и тя отново влезе в него.

Прокуратурата я обвиняваше, че като председател на Селскостопанската академия без решение от Управителния съвет на е сключила договор за съвместна научно изследователска и опитно – производителна дейност върху 9726,224 дка земеделска земя в землището на с. Стражица и с. Карвуна с "Литекс Комерс" АД. 

Договорът е сключен за срок от 10 години, като "Литекс Комерс" е следвало да заплаща на ССА 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар.

Тогава според обвинителите възложени от тях агротехнически и икономически експертизи показали, че в същия период от време арендната цена за районите, в които се намирала предоставената на "Литекс Комерс" АД земеделска земя, е била от 70 до 80 лв/дка.

Така държавното обвинение, пресмятайки разликите, изчисли вреда от 1 326 671,36 лв. 

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред САС в 15-дневен срок.