ДПС предлага създаване на временна анкетна комисия в парламента за проучване на информация за подкупна схема за придобиване на българско гражданство от чужди граждани. Това каза депутатът Йордан Цонев. Според него трябва да стане ясно кои български държавни институции са участвали в тази схема.

Цонев поясни, че има информация, че над 114 лица, издирвани от Интерпол, са получили българско гражданство. И изтъкна, че във френските медии се говори за един министър и един вицепремиер, замесени в тази схема.

"Българският парламент трябва да проведе това разследване и да се опита да изчисти това петно, което в момента е лепнато на нашата държава", заяви Цонев.

Според него тази информация минира пътя на страната ни към Шенген. ДПС ще потърси подкрепата от "БСП за България" и ако се наложи, от управляващите за създаването на тази комисия.

Новината за тази схема обаче е от началото на 2017 г. и се появи в разследване на БНТ. Още тогава вицепрезидентът Йотова заяви, че няма да подписва укази за българско гражданство, докато тази история не се изясни. Изявлението на Йотова бе цитирано и от Цонев, но според него то е направено вчера.

"Твърденията на ДПС за участие на един вицепремиер и един министър в корупционни схеми за даване гражданство са общи приказки - трябват по-конкретни данни, за да се стигне до анкетна комисия."

Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той допълни, че ако има данни за корупция, то въпросът трябва да се разгледа, независимо коя партия е засегната. Сидеров призова ДПС да бъдат по-конкретни. Според него твърденията за най-малко един вицепремиер и един министър са общи приказки.

"Трябва да посочат по-сериозни данни, за да се стигне до анкетна комисия. Нямам против да се разследва и комисия да се направи, ако има данни за корупция", каза Сидеров.