„Скандалните опити за легализиране на педофилията трябва да се посекат в зародиш.“

Това се казва в позиция на ВМРО – Българско национално движение, подписана от председателя на партията, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Съобщението бе изпратено до медиите от пресцентъра на партията. В текста му се казва, че „патриотите“ реагират „като отговор на станалите публично достояние чернови на новите класификации на диагнозите на Световната здравна организация и на американския класификатор на диагнозите“.

За България важи класификацията на Световната здравна организация. В момента е в сила десетата версия на Международната класификация на болестите на СЗО – ICD-10.

“Освен предложението трансджендърите да не бъдат третирани като психичноболни педофилията ще започне да се разглежда като безобидно психическо разстройство, а не като тежка диагноза, която изисква лечение и е несъвместима с обществото. Тези заключения са направени на 11-ата международна класификация на болестите, която ще влезе в сила от 2022 г.“, предупреждават "патриотите".

Имат един проблем обаче. Проектът за ICD-11 вече е публикуван и вътре няма нищо, което може да се определи като „легализират педофилията“.

В новата класификация педофилията е в главата „Ментални, поведенченски и свързани с развитието на нервната система разстройства“, подглава „Парафилни разстройства“.

6D32 – Педофилно разстройство

Педофилно разстройство се характеризира от продължителни, концентрирани и интензивни прояви на сексуална възбуда – проявяваща се чрез упорити сексуални мисли, фантазии, подтик или поведение – с участието на предпубертетни деца. В допълнение, за да бъде диагностицирано педофилско разстройство, индивидът трябва да е предприел действия в резултат на тези мисли, фантазии или подтик или да бъде подчертано разстроен от тях. Тази диагноза не се отнася за сексуалното поведение сред пред- или постпубертетни деца с техни връстници.“

Очевидно никой не е тръгнал нито да изважда педофилията от класификатора на заболяванията, нито пък да легализира подобни практики. Потърсихме за сравнение ICD-10, който е в сила в момента.

F65 - Разстройства, свързани със сексуални предпочитания:

Сексуално предпочитание към деца, момчета или момичета или и двете обикновено в предпубертетна или ранна пубертетна възраст.“

Не само че педофилията не отпада, а дори е по-прецизно описана. ВМРО се позовават единствено на публикация в „Гласове“, която обаче очевидно е писана преди публикуването на проекта, защото завършва с:

Новата МКБ-11 предстои да излезе всеки момент. Все още имам плаха надежда, че предвидените промени може и да не влязат във финалното издание.

Е, проектът излезе, педофилията е вътре. Спете спокойно.

ВМРО обаче продължава:

„Според изданията, които се позовават на черновите на МКБ-11, сексуалното влечение и фантазиите към деца излизат от обхвата на състоянията, които са обществено нетърпими и се диагностицират. Сред списъка на неприемливите състояния може да останат само поведенческите актове. Казано накратко: ако сте педофил, това ще се толерира и няма да се диагностицира, изолира и лекува, стига да не посягате.“

И това не е вярно. Проектът ICD-11 поставя наравно мисли, фантазии и поведение:

„...проявяваща се чрез упорити сексуални мисли, фантазии, подтик ИЛИ поведение...“

Проектът уточнява и как се диагностицира това заболяване:

„За да бъде диагностицирано педофилско разстройство, индивидът трябва да е предприел действия в резултат на тези мисли, фантазии или подтик, или да бъде подчертано разстроен от тях.

Т. е. не е задължително първо "да посегне", за да бъде диагностициран. Ако „патриотите“ могат да предложат различни симптоми, по които да бъде диагностицирано заболяването, нека ги предложат. Нобелът за медицина все още не е печелен от българи.