И това видяхме на Световното - два отбора, Япония и Сенегал, са с абсолютно равни показатели в групата си след последните мачове. На осминафиналите отиват азиатците заради... по-малко жълти картони. Два по-малко.

Този показател влезе в сила, тъй като всички други са еднакви - по 4 точки, голова разлика 4:4, равенство 2:2 в прекия сблъсък. Случва се за първи път в историята на Световните първенства.

Колумбия оглави група Н с 6 точки. Днес тимът победи Сенегал с 1:0, а Япония падна със същия резултат от Полша, тимът на която нямаше шанс да продължи напред. "Дружина полска" остана на последно място с три пункта.

Колумбийците и японците ще играят с Англия или Белгия, които тази вечер ще решат първото място. И двата тима вече са си осигурили места на елиминациите от гр. G.

И да паднем, и да бием... пак ще почистим стадиона. Феновете на Япония.

Нито един африкански отбор не се класира за втората фаза, което е неочаквано.

След първите срещи в гр. Н се смяташе, че Сенегал е фаворит за №1 след впечатляваща победа с много мощна игра срещу Полша (2:1). Нататък обаче представянето на тима вървеше низходящо - последва колебливо представяне срещу Япония (2:2) и безславна загуба от Колумбия с доста "беззъбо" поведение.

Покруса в тима на Сенегал.

Това бе най-равностойната група на Мондиала - без изявен фаворит и без аутсайдер. Така краят и днес (както вчера и в понеделник) беше драматичен, непредсказуем и с обрати по време на 90-те минути на стадионите във Волгоград и Самара.

На "Самара арена" колумбийците и сенегалците изиграха тактически мач с много дебнене и предпазливост. Латиноамериканците бяха в по-неблагоприятна ситуация, тъй като имаха три точки, а Япония и "лъвовете от Таранга" - по 4.

И пак японците.

През първата част обаче "лос кафетерос" играха слабо, а в 30-ата минута минута загубиха и един от най-добрите си футболисти - капитанът Хамес Родригес, заради контузия.

В интерес на истината Сенегал играеше малко по-добре. В 74-ата минута Джери Мина засече топката след ъглов удар и откри резултата - 1:0 за Колумбия. Тук Фалкао и компания вече имаха 6 точки и направиха сериозна заявка за класиране напред.

Празник в Богота след гола на Джери Мина и класирането напред.

Междувременно резултатът на "Волгоград арена" вече беше 1:0 за Полша с гола на Ян Беднарек в 58-ата. И на двата стадиона мислено бяха на другия, но повече във Волгоград, където мачът "заспа" в последните близо 20 минути. Япония знаеше, че тези резултати я устройват (след 74-ата минута), а поляците бяха поне частично доволни, че ще си тръгнат от Русия с победа.

Полша взе победа в Русия.

Двубоят беше равностоен с по няколко опасности и пред двете врати. Полша загатна, че не е отбор, който заслужава да остане в нулев актив, а "самураите" се промъкнаха напред. Не е незаслужено, по-скоро е изненадващо, защото малцина ги слагаха в сметките за сметка на останалите три състава.