Приключи груповата фаза на Световното. В двубоите от гр. G Белгия победи Англия с 1:0, а Тунис спечели с 2:1 срещу Панама в срещата между останалите извън елиминациите състави.

Така на осминафиналите "червените дяволи", които спечелиха карето с пълен актив от 9 точки, срещат Япония, а "трите лъва" - Колумбия.

Британците видимо не искаха да бият (или не можеха с резервите си), тъй като избягват евентуален сблъсък с Бразилия на четвъртфинал. Това може да направи Белгия, докато островитяните се надяват да преодолят колумбийците и после да се изправят на победителя от двойката Швеция - Швейцария.

В Калининград и Роберто Мартинес, и Гарет Саутгейт оставиха на скамейките основни футболисти и заложиха в огромна степен на резерви. Така "дубльорите" на Белгия се оказаха значително по-добри от английските.

Може да се каже, че "дяволите" защитиха феърплея и спасиха двубоя от много грозно "представление", в което съперниците не искат да се победят. Виждали сме такива мачове на Мондиали. Този също не блестеше, особено преди почивката.

В 51-ата минута Аднан Янузай оцвети сивата картина с много красив гол с диагонален техничен шут, при който матира вратаря Джордан Пикфорд. Попадението значи много за Янузай, който беше считан за голям талант и тръгна да пробива в "Манчестър Юнйтед", но не успя, после и периодът му в "Съндърланд" не се запомни с нищо.

Сега нападателят играе за испанския "Реал Сосиедад".

В 66-ата Англия пропусна единствената си чиста възможност. Маркъс Рашфорд изскочи сам срещу вратаря и можеше да комбинира с Рубен Лофтъс-Чийк, но стреля, а топката мина покрай вратата.

До края на срещата Белгия беше по-активният тим и изтърва да спечели по-убедително. Фелайни, Мертенс, Батшуай обстрелваха Пикфорд от добри позиции.

Ще видим дали сметките на Англия може да се окажат без покритие. Колумбия е тежък съперник, а отборите от Албиона традиционно играят трудно срещу латинци. А и как в този осминафинал фаворит да е отбор, който на европейското отпадна от Исландия.

Белгия пък показа, че не се страхува от възможен четвъртфинал с петкратните световни шампиони.

Неутралните зрители трудно биха избрали Панама - Тунис (1:2) в Саранск, но двубоят достави удоволствие. И се видя, че тимовете не са съвсем "туристи", просто са по-слаби от Белгия и Англия.

Тунизийците спечелиха с обрат. Хосе Луис Родригес шутира в 33-тата минута, топката рикошира в Ясин Мериа и изненада вратаря на африканския тим - 1:0 за Панама с автогол.

За 15 минути след антракта обаче Тунис стигна до голове с попадения на Фахредин Бен Юсеф и Уахби Хазри, съответно в 51-ата и 66-ата минута. В края Панама опита да стигне поне до равенство, но не успя и утешителната победа е за Тунис, който заби и трите попадения в тази среща.