Три години след „Епопея на тракийските царе“, България отново е с изложба в Лувъра. В същото крило – „Ришельо“, където през 2015-а показахме част от античните си съкровища, сега ще представим ценности от Първото българско царство в експозиция, озаглавена „Преславското съкровище и Преслав – средновековна столица на България”.

Изложбата се открива на 30 юни и в нея ще бъдат експонирани 45 оригинали от Археологическия музей „Велики Преслав”, Националния исторически музей и Националния археологически институт с музей при БАН – символи на властта, бижута, каменни изображения. Между артефактите ще бъде Преславското златно съкровище, изработено в Константинопол между края на ІХ в. и 971 г.

От НИМ изтъкват участието си с любопитен експонат – сребърен позлатен накрайник за колан, който е с форма на касета, характерна за ранновизантийските коланни обкови от VІ – VІІ в. и за някои старобългарски от VІІІ – ІХ в. Върху лицевата му страна е изобразена водоплаваща птица (вероятно патица) с лента около шията – мотив, разпространен в средноазиатското и сасанидско изкуство, откъдето прониква в арабската и византийска елитарна култура от IX – X в., отбелязва директорът на музея Бони Петрунова. По думите ѝ, изображението има аналог сред предметите от Преславското съкровище – сребърна апликация с два пауна, с панделка на шията и сред птиците със сърцевидни панделки от двустранната преславска огърлица.

Куратор на изложбата от френска страна е г-н Яник Дюран, директор на Департамента на произведения на изкуството в Лувър, а от българска – гл. ас. д-р Андрей Аладжов от НАИМ и Пламен Славов, директор на АМ – Велики Преслав. Куратор от страна на НИМ е гл. ас. д-р Мариела Инкова, завеждащ отдел „Археология”.

Финансирането е от нашето Министерство на културата и частично от Лувъра.

Изложбата „Преславското съкровище и Преслав – средновековна столица на България” може да бъде разгледана до 5 ноември 2018 г.

Площад Славейков.