Ето че, докато се усетим, половината световно първенство се изниза. Или три четвърти от двубоите, ако решим да не го измерваме във време. Идват мачовете, които ще определят новия световен шампион.

В събота започват осминафиналите и бройката на оцелелите дотук 16 отбора ще започне лека-полека да намалява. В този ред на мисли какъв по-удачен момент да разгледаме случилото се в груповата фаза и да направим миниравносметка на случилото се до момента.

Ако се казвате Ханс или сте фен на германския национален отбор по друга причина, може би е по-удачно да не четете този текст. В противен случай спрете да работите за около 10 минути, ако изобщо работите в петък, и прочетете шеги, свързани с германците, в следващите няколко реда. Съжалявам, Ханс, предупредих те!

Група А

Повечето срещи от тази група се играха следобед, което бе чудесна идея от страна на домакините, тъй като подтикваха към подремване.

Липсата на креативен полузащитник и наличието на чудесни бранители в отбора на Уругвай доведе дотам, че латиноамериканците сякаш с досада и по задължение победиха на нула и трите си съперника, но с доста икономична игра. Изненадващо или не, в хода на мачовете нито един футболист не беше захапан.

Русия пък надви колоритните боксови круши Саудитска Арабия и Египет, като при „фараоните“ се видя, че един Салах отбор не прави. А в откриващия мач на турнира се случи и най-запомнящият се момент в групата - радушното отношение между Владимир Путин и принца на саудитците Мохамед бин Салман, които щастливи изгледаха как арабите пускат гол след гол във вратата си. Явно ще се лее доста петрол през следващите години.

Група B

Националните отбори на Испания и Роналдо очаквано се класираха напред в турнира, но това се случи по възможно най-драматичния начин. Португалците бяха на сантиметри от отпадането в последните секунди от финалния им мач с Иран, който тим пък показа на света, че в тази страна има освен талантливи дюнерджии и добри футболисти. С много трудни имена.

С доста късмет Испания спечели групата, но се измъчи и в трите си мача, а Серхио Рамос и Жерар Пике изглеждаха като съученици, които си крият контролното един от друг, за да не може другият да препише отговорите.

Най-интересното от групата беше хеттрикът на Роналдо, който хем почти сам класира отбора си напред в турнира, хем за малко да го погребе, изпускайки дузпа в ключовия последен мач срещу Иран.

Група C

В мача на Франция с Хондурас на мондиала в Бразилия преди 4 години за пръв път бе използвана технологията на голлинията. На това Световно пък отново в мач на “петлите” (срещу Австралия) бе използвана и системата за видеоповторения (VAR). Явно на французите им върви в това отношение. С тези факти май-май се изчерпва всичко запомнящо се от групата.

Франция показа стабилна, но скучна игра и подобно на Уругвай се класира по задължение. Двубоят с Дания пък е единственият от турнира до този момент, завършил без голове. Да се надяваме, че Гризман и компания пазят добрите си игри за елиминационната фаза.

Две думи и за Дания, който отбор за съжаление продължава напред вместо симпатичния тим на Перу. Смъртоносният в близкото минало „червен динамит“, както наричат във футболно отношение страната на Ханс Кристиан Андерсен, е вече по-скоро евтина кутия новогодишни пиратки, които най-много да вдигнат малко шум, без да донесат емоции на никого.

Група D

 „Великолепният, гениалният, божественият, единственият Лионел Меси за пореден път показа, че е най-добър...“ Наслушали сме се на коментара на Алекси Сокачев в Шампионската лига и епитетите му щяха да са валидни и сега, само че дребничкият футболист на „гаучосите“ изигра много слаби мачове срещу Исландия и Хърватия. Особено във втория звездата на „Барселона“ приличаше повече на веган, случайно попаднал на фестивал на скарата, а физиономията му се превърна в пример за незаинтересованост.

Все пак благодарение най-вече на Нигерия и на съдията Джунейт Чакър Лео Меси успя да се класира за фазата на елиминациите, но проблемите в отбора на Аржентина са сериозни и ще видим дали късметът на “гаучосите” скоро няма да свърши.

Поздравленията в групата заслужиха хърватите - солидна халфова линия, водена от страхотните Лука Модрич и Иван Ракитич, компактна защита и комбинативно нападение. Дават заявка за достигане поне до четвъртфинал. А защо не и повече.

Група Е

Тук ще запомним непрестанните опити на Неймар да упражнява финтовете си срещу един, двама или трима съперници, както и странното му избухване в сълзи след победата на „селесао“ над Коста Рика. Пълен спектър от емоции за бразилеца, които предизвикаха и насмешка в социалните мрежи заради особената си прическа, наподобяваща изсипана на главата му купа спагети.

Швейцария пък излъга в последната минута западните ни съседи и на практика изхвърли сърбите от турнира. Като в процеса почти се стигна до политически скандал заради начина, по които Гранит Джака и Джердан Шакири отпразнуваха попаденията си - като албански орли.

Група F

Германците решиха да ни предоставят най-драматичния двубой дотук, побеждавайки в 95-ата минута Швеция със страхотен гол на Тони Кроос... Само за да загубят последния си мач от Южна Корея и скоропостижно да си тръгнат от Русия. Във въпросната среща Мануел Нойер наистина, ама НАИСТИНА, заигра като атакуващ футболист в добавеното време. Напомни ми на хокеен мач, в който към края стражът е заменен с полеви играч и вратата зее празна.

Веднага след срамния развой плъзнаха слухове, че Ангела Меркел се кани лично да внесе кандидатурата на Полша за домакин на Мондиал 2030. Там атаката на Германия щяла да функционира по-успешно, отколкото в Казан.

Що се отнася до шведи и мексиканци - симпатични отбори, които сигурно ще отпаднат още на осминафиналите, но поне ще си тръгнат с хубави спомени от страната на пелмените.

Група G

Без особена интрига и напрежение Белгия и Англия натупаха тунизийци и панамци и решиха да тестват уменията си по феърплей в мача помежду си накрая на груповата фаза. Островитяните успяха да надлъжат белгийците и тактично да загубят от тях, което поне на теория им отрежда по-лек поток в елиминациите. Но да не бързат да се радват, защото са на едни дузпи разстояние от това да отпаднат. Независимо кой е съперникът им.

Група H

Както и се очакваше, се оказа най-равностойната група. В нея Япония и Сенегал завършиха с абсолютно равни показатели и африканците се превърнаха в първия отбор, отпаднал на мондиал вследстие на повече натрупани жълти картони. Много жалко за симпатичния състав на Алиу Сисе, който пък на свой ред превъртя интернет с готиния начин, по който отпразнува един от головете на отбора си.

Колумбия спечели групата, както мнозина очакваха, но не впечатли с абсолютно нищо. Играчите изглеждат изхабени и са далеч от играта, показана на предишното Световно. Полша отпада за радост на всички коментатори, а отборът на покемоните, Япония, ще поиграе още малко на това Световно.

Феновете на Япония почистват поредния стадион в Русия.

За завършек ще разгледам набързо как вървят прогнозите, които направих преди началото на мондиала, та да видим кое ще се сбъдва и кое не.

1. Лео Меси и Кристиано Роналдо ще решат спора за величие друг път.

Все още смятам, че трудно можем да очакваме кой знае какви геройства от двамата, макар че, ако преминат осминафиналите, ще се изправят един срещу друг. И социалните мрежи ще избухнат завинаги.

2. Завързаните мачове ще започнат на четвъртфиналите.

Французи и аржентинци опровергават това, като ще премерят сили още на осминафинал. Бразилия и Германия също беше възможен сблъсък още в първата фаза на елиминациите, но... знаете какво ще кажа.

3. Саудитска Арабия, Иран и Панама ще вкарат общо 2 гола.

Ако добавим един-единствен предлог („по“) пред бройката голове в твърдението, то ще бъде вярно не на 100%, ами на 1968720968%. И трите отбора вкараха точно по 2 гола, което хем ме озадачава колко слаба игра в защита показаха съперниците на тези футболни колоси, хем пускам сълза от умиление, че романтиката в играта и при букмейкърите е все още жива.

4. Хари Кейн ще стане голмайстор на турнира.

ДАВАЙ, ХАРИИИИИ! По-голям от хляба!

5. На церемонията по откриването ще има мечка.

Медведев брои ли се, или да драскаме прогнозата?

Стига толкова засега. След още 2 седмици ще четете нов анализ, този път върху целия турнир, а дотогава заредете хладилниците с немска бира и утешете Ханс, ако го видите да гледа сериали късно вечер вместо мачовете от руските терени.

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".