Министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова отчете изградените "мостове" с Русия и Турция през този период, което е било от полза за бизнеса и страната.

Изграждането на мостове към Русия, а не изгарянето им по време на председателството има само ползи за българския бизнес, каза Павлова в сутрешния блок на Нова телевизия днес. Снощи тя бе в седмичното предаване "Панорама" на БНТ по същата тема, а вероятно bTV и БНР я очакват в следващите дни.

Според Павлова "по време на председателството България не отиде на изток или на запад в повече или по-малко - позиционирахме се там, където сме, а ние сме държава на кръстопът“, каза министърът. Павлова подчерта, че страната ни трябва да държи за евроатлантическата позиция, но това не означава да прекъсва връзките с партньорите си.

"За България Русия е стратегически и икономически партньор. Това, че изградихме мостове към Русия, а не ги изгорихме по време на председателството има само ползи за българския бизнес, който се нуждае от наливане на капитали и инвестиции. Градихме мостове към Турция, защото пък това е защитната преграда за нас, за да няма в България натиск от нелегални мигранти“, каза Павлова.

Според нея отпускането на средствата за Турция е било въпрос на заключителната фаза и по думите й това е другият успех на българското председателство. Става въпрос за решението ЕС да преведе и другата половина от обещаните на Анкара близо 3 милиарда евро заради това, че спира мигрантите към ЕС.

На въпрос дали можем да сме спокойни, че никой няма да иска да върне в България 60 000 мигранти, Павлова поясни, че се говори само за доброволно преместване, а не за задължителни квоти. Насила никой не може да бъде накаран да приема мигранти, допълни министърът.

Премиерът Бойко Борисов е днес в Австрия, където в планината Планай ще предаде ротационното председателство на Австрия.