На фона на Алпите - и пред няколко дънера, вместо трибунки, премиерът Бойко Борисов предаде днес 6-месечното ротационно председателство на ЕС на австрийския канцлер Себастиан Курц, който заяви, че Австрия иска да изгражда мостове. Наесен канцлерът обеща форум на високо равнище ЕС-Африка по темата за миграцията.

Борисов, от своя страна, посочи нуждата от единство и похвали Виена за избраното лого.

"Нашето лого беше "Съединението прави силата", символиката във вашето лого на австрийското председателство е "Европа, която защитава", а ние можем да се защитаваме само когато сме единни“, заяви българският премиер.

Основен приоритет на Австрия е сигурността в Европа, което включва ограничаване на нелегалната миграция и укрепване на охраната на външните граници и за целта е предвидена извънредна среща на върха в края на септември.

Австрия ще работи за изграждане на по-ефективен ЕС, в който да се засили интеграцията във външната политика и в отбраната. 

Наесен може да се очаква и среща на върха ЕС-Африка, съобщи снощи канцлерът на Австрия. Големият наплив от нелегални мигранти през Средиземно море е именно оттам - поради хуманитарни кризи, суша, глад, нестабилност на континента. Над 420 000 мигранти само от Субсахарска Африка живеят в Европа.

Даването на ясен хоризонт за започване на предприсъединителни преговори с Албания и Република Македония постави основите за перспективата на целия регион, каза Бойко Борисов и подчерта, че срещата на върха за Западните Балкани в София през май е изиграла много важна роля в този процес. 

Като продължение на българския приоритет, Австрия също ще работи за интеграцията на страните от Западните Балкани.

Австрия не е могла да избере по-добро мото за председателството си от "Европа, която защитава", заяви и председателят на Европейския съвет Доналд Туск на церемонията в Шладминг.

"Австрия винаги е била в сърцето на Европа. Австрия се превърна в мост на ЕС не само икономически, но и политически. Мото на австрийското председателство е: "Европа, която защитава". Не сте могли да изберете по-добро мото според мен. Европейците очакват от нас да покажем решимост в нашите действия да възстановим усещането за сигурност и ред“, заяви Туск.

"Всички работим много за силен ЕС, асоцииран със стабилност и сигурност. Трябва да сме единни. Тук съм и разчитам на теб, Себастиан. Добрият съсед е по-добре, отколкото отдалечен приятел. Благодаря на Бойко, който постигна прогрес по отношение на европейската перспектива за Западните Балкани“, каза още Туск.