Лео Меси завинаги ще остане в сянката на Диего Марадона, след като и четвъртият му опит да стане световен шампион се оказа неуспешен, пишат световните медии.

Присъдата му подписаха Франция и най-вече Килиан Мбапе.

„Меси си тръгва от Русия без купа. Както се случи в Германия, Южна Африка и Бразилия. Лео се връща у дома без ценния трофей - този, който според мнозина го отличава от Марадона. Купата, заради която продължават да не го поставят на най-високото място на историческия футболен подиум”, коментира испанският „Марка” - най-големият спортен всекидневник в света.

Подобно и на трите си предишни мондиала, и сега Меси не вкара гол във фазата на елиминациите. Остава му само Световното първенство в Катар. Дали обаче тогава той ще е все още в националния отбор? Тогава аржентинският футболист ще бъде на 35 години.

Каталунският в. „Ел Мундо депортиво” съсипва от критики Хорхе Сампаоли, треньорът на досегашните световни вицешампиони.

„Планът на Сампаоли се провали с гръм и трясък. Бързо се видя, че Меси играе твърде далеч от чуждото наказателно поле, което много улесни задачата на централните защитници Варан и Юмтити. А наставникът го забеляза чак когато резултатът бе вече 2:3 и се опита да промени нещо”, пише барселонското издание.

И допълва, че един мач на Световно първенство се обръща изключително трудно. Но този път това не важеше за Франция, макар Аржентина да го направи за кратко. Но „Ла албиселесте” не се възползва от подаръка на Фортуна, който получи за кратко.

„Четвърт век разочарования и провали”, е озаглавена статията на аржентинския в. „Ла Насион”.

Последният триумф на „Ла албиселесте” е победата на „Копа Америка” в Еквадор пре 1993 г.

И оттогава следват само провали - точно 17 поред. Те са на световни първенства, „Копа Америка” и Купата на конфедерациите. Нищо, че на няколко пъти на тези турнири „гаучосите” стигат до финал. Второто място се счита за катастрофа за страна с такива футболисти и традиции.

А серията от провали започна с положителната допинг проба на Марадона и последвалото отпадане от Румъния на осминафиналите през 1994 г. в САЩ, отбелязва „Ла Насион”. Вестникът обаче не споменава за загубата от България с 0:2, която всъщност е в първия мач след дисквалифицирането на Дон Диего.

„Мечтата свърши. Франция не прости на Аржентина и я прати у дома”, пише аржентинският вестник „Кларин”.

Изданието също громи Сампаоли. И като негов последен грях отчита превръщането на Меси във "фалшива деветка” срещу Франция. Което без партньори като Шави и Иниеста от „Барселона” е губещо начинание априори.

Нито една от тактиките на Сампаоли не проработи. И е време да се помисли бързо за нов треньор, коментира „Кларин”.

Наставникът обаче направо заяви на пресконференцията след мача в Казан, че не обмисля оставка, колкото и да е болезнено елиминирането.

Засега само ветеранът Хавиер Масчерано е обявил, че напуска националния отбор на Аржентина. 

„Тази история свърши. Оттук нататък съм още един запалянко”, каза гологлавият защитник след отпадането от Франция.

И докато Лео Меси вероятно ще остане без купа с националния отбор, 19-годишният Килиан Мбапе е новият национален герой на Франция.

Килиан Мбапе (с номер 10) е новата звезда на световния футбол.

„С играта си срещу Аржентина младежът окончателно се утвърди като водеща световна фигура”, отбелязва „Марка”.

Мбапе е едва вторият тийнейджър, който вкарва повече от един гол в мач на Световно първенство. Първи и единствен досега това прави Пеле преди цели 60 години. На Мондиала в Швеция през 1958 г. той отбелязва три гола на полуфинала срещу Франция и два на финала срещу Швеция. Бразилците печелят и двамата мача с по 5:2.

„Всеки път, когато Мбапе докосваше топката, аржентинската защита изпадаше в паника. Това бе денят на Мбапе - най-великият в цялата му кариера досега. Вече е сигурно, че имаме един нестандартен нападател, пред когото има белстящо бъдеще. Той започна с Аржентина на Меси, а таванът му още не го знаем”, коментира испанското издание.