Смяна на министри от правителството "Борисов 3", особено след натрупания им опит по време на Председателството на Съвета на ЕС, не ми била ползотворна. Това заяви Румяна Бъчварова, начални на кабинета на министър-председателя Бойко Борисов, пред бТВ. 

„Мисля, че ще е грешка да се сменят министрите, които натрупаха толкова много опит в председателството”, коментира Бъчварова.

По думите й „страната ни спечели авторитет и доверие навън след европредседателството”, а Европа е останала много изненадана от страната ни и сме надхвърлили очакванията на всички.

„Това е изключителен опит за администрацията и за министрите в правителството. Никога не сме имали толкова добре подготвено правителство и толкова добре подготвени министри”, категорична бе тя.

На въпрос дали вътрешно политическите ни проблеми са били загърбени, Бъчварова коментира, че европредседателството е съвпаднало с началото на мандата на правителството, когато се взимат решенията какви реформи да бъдат направени във всяка сфера.

Бъчварова коментира и вота на недоверие срещу правителството, внесен от БСП заради водената политика и резултатите от нея в сектор "Сигурност". Кабинетът закономерно оцеля с гласовете на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" и представящите се за опозиция депутати от "Воля", а дебати по същество в залата нямаше. От ГЕРБ никой не участва в дискусията.

"Политическа нищета" - така Румяна Бъчварова определи въпросния вот на недоверие, критикувайки опозицията от БСП.

„Това беше политическа неспособност да изведеш един проблем. Мотивите на БСП бяха сбор от медийни публикации. Това е притеснително за нас – една по-активна и състоятелна опозиция помага на управлението и на държавата, но това, което виждаме, е липса на политическа същност”, заяви началникът на кабинета на Бойко Борисов. 

Според Румяна Бъчварова когато има лидер с авторитет, това неизбежно се отразява върху начина, по който хората мислят, че могат да се решат проблемите - затова и при проблем хората търсели среща лично с Бойко Борисов. Според нея премиерът реагира и на най-малкия проблем и не смята, че едно или друго решение е императивно правилно - и се отказва от някои решения, ако бъде предложено друго. Причината министър-председателят да не е приел на среща майките на деца с увреждания, които протестират от седмици пред парламента, е, че липсва еднозначно решение, което да им бъде предложено.

Бойко Борисов обаче се съобрази с протестите на превозвачите срещу проектозакона за създаване на автомобилна камара, който бе внесен от депутати от ГЕРБ. И след "препоръка" от лидера им - депутатите оттеглиха текста от парламента.