Завет, който може да доведе до смърт! Това е нелошо обобщение на грохотния концерт на американските траш метъли Testament, подсилени с двама членове на култовата (но мъртва) група Death.

Старите кучета Чък Били, Алекс Сколник и Ерик Петерсон се като на анаболно-стероидна програма, откакто към тях се лепна ритъм секцията Джин Хоглан (барабани) и Стив Ди Джорджо (бас). Когато разполагаш с такива музиканти, е напълно kickin' ass да започнеш коцерта си с относително новата Rise Up. Дори звучащата кофти за тежка музика зала "Универсиада" не можа да развали удоволствието - нещо като къч от кон в евстахиевите тръби.

Натам изненадите по-скоро бяха сведени до нула. Групата, която винаги е била на "второто стъпало" под големите 4 - "Металика", "Мегадет", "Слеър" и "Антракс", показа, че още пише прекрасна музика (за разлика от първите) със собствен облик (точно като вторите), но по-"музикантска" от на третите и без да спи зимен сън от 20 години като "Антракс".

Колкото и най-"манджиите" фенове да припомнят, че Testament можеше да оцелява и когато Алекс Сколник беше напуснал, присъствието на ученика на Джо Сатриани на сцената беше нещо като "Реал" Мадрид с Роналдо, казано на футболен език.

Ако не сте го слушали никога, опитайте да си представите техниката на Сатриани, лудостта на Франк Заппа, мелодиката на Кърк Хамет и бруталната тежест на Кери Кинг... И ще си сглобите бегло подобие на кльощавия калифорниец.

Алекс Сколник

Но като стана въпрос за телесна маса, барабаниста Хоглан с голяма вероятност някой ден ще го изучават в час по биология. Макар и на другия полюс като килограми, всеки можеше да чуе (или по-скоро да изстрада с корема си) защо Джин е наричан "човешка дръм-машина" и многократно е бил номиниран и печелил награди за барабанист №1.

По-мъртъв и от бившата банда на Хоглан и Ди Джорджо обаче бе сезонът, в който се падна първото гостуване на Testament в София. Въпреки това поне 1500-2000 олд-скул метъли направиха "Универсиада" да изглежда точно комфортно - нито фрашкана, нито рехава. В замяна получиха класики като Into the Pit, Practice What You Preach, Over the Wall, Disciples of the Watch и т.н.

Макар и в средата на лятото в празна София, БГ феновете се представиха повече от прилично.