Канцлерката на Германия Ангела Меркел не изключва възможността да поиска вот на доверие в Бундестага, ако политическата криза в Германия не приключи днес, съобщи БНР.  Тази вечер баварският Християн-социален съюз (ХСС) - дългогодишен коалиционен партньор на партията на Меркел ХДС, трябва да обяви дали е доволен от постигнатото от Меркел на срещата на върха на ЕС по темата "миграция". Ако реакцията на баварската партия не е положителна, то от утре граничната полиция в провинцията започва да връща обратно бежанците от австрийската граница.

Такъв ход на баварските власти би означавал началото на края на управляващата коалиция в Германия – само 100 дни след съставянето ѝ. В интервю за германската телевизия ZDF днес следобед Меркел остави отворен въпроса дали би се подложила на вот на доверие в Бундестага.

„Все още сме в консултации, да видим резултатите“, заяви тя. 

Германският канцлер получи подкрепата на всички лидери в своята партия, както и тази на другия коалиционен партньор – Социалдемократическата партия.

„Решенията в Брюксел са донякъде задоволителни, макар да ни предстои още много работа. Надявам се, че всички политически партии в Германия ще поемат отговорността пред страната ни“, заяви още Меркел.

Сега всичко зависи от решението на Християн-социалния съюз, който заседава този следобед в Мюнхен.

Меркел заяви днес още, че иска нейният Християндемократическия съюз (ХДС) и баварските му съюзници да продължат да работят заедно, предаде Ройтерс.

Спорът за това как да бъде решен мигрантският въпрос доведе до криза в широката коалиция на Меркел, която бе образувана само преди три месеца, като германският канцлер е принуден да се опитва да постигне споразумения с отделните страни членки на ЕС, припомня БТА. 

"Споделям стремежа на ХСС от една страна да бъде намален броят на мигрантите, водени в Европа от трафиканти, а от друга страна споделям мнението, че търсещите убежище не може просто да си избират в коя страна искат да отидат", каза още Меркел в интервюто си за ZDF. 

"Различията с ХСС се отнасят до начина, по който да се постигне намаляване на миграцията, не до целта като такава", допълни тя.

Меркел защити втвърдената позиция на ЕС по мигрантския въпрос, като заяви: "Не вдигаме подемния мост, а по-скоро се питаме какво можем да направим, за да попречим на бизнеса на трафикантите на хора.", наричайки ги "коравосърдечни, когато става дума за живота на бежанците, на чийто гръб тези хора се обогатяват. 

Трафикантите са коравосърдечни, когато става дума за живота на бежанците и се обогатяват за тяхна сметка, каза още Меркел в годишното лятно интервю за държавната телевизия

Меркел и Хорст Зеехофер, лидер на ХСС и вътрешен министър, се срещнаха снощи при закрити врата в опит да изгладят различията си. Няма подробности за това какво са обсъдили двамата.

На среща в Мюнхен ССХ ще определи дали споразуменията, които постигна Меркел със страни от ЕС за бързо връщане на мигранти, пристигащи в Германия, но регистрирани за убежище в тези страни - както предвижда Дъблинското споразумение - отговарят на стандартите на ССХ за ограничаване на миграцията. 

По-късно днес Меркел планира да се срещне с членове на партията си, за да обсъди дали обтегнатите отношения с ХСС, установени още през 1949 година, остават перспективни