Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер каза днес на заседание на своя Християнсоциален съюз (ХСС), че не е доволен от постигнатото от канцлерката Ангела Меркел във връзка с миграцията на срещата на върха на Европейския съюз, предадоха световните агенции, като се позоваха на източници от неговата партия. Това съобщи БТА. 

Според цитираните представители на ХСС Зеехофер заявил на среща на партията в Мюнхен, че не вижда алтернатива на връщането на някои мигранти, пристигнали на германската граница - мярка, която би го вкарала в конфликт с Меркел.

Той казал, че разговорите, които е провел снощи с канцлерката, не са довели до успех.

Меркел се надява, че споразумението, постигнато на срещата на ЕС в Брюксел тази седмица, ще успокои баварските й съюзници, които настояват за значително втвърдяване на имиграционната политика на Германия.

По-рано пред деня канцлерката даде интервю за ZDF, в което намеква, че може да поиска вот на доверие от Бундестага.

 
Лидерите от ЕС се съгласиха да създадат "контролирани" центрове за мигранти, първо в Европа, а после в Северна Африка. Меркел също така сключи отделни двустранни сделки с редица държави от общността.
Според Зеехофер тези решения не са толкова ефективни, колкото едностранното връщане на пристигнали на германската граница мигранти, които вече са регистрирани като кандидати за убежище в друга страна от ЕС.
 
Той също така е отхвърлил предложението на Меркел за настаняване на тези мигранти в т.нар. сборни бежански центрове в Германия.

БТА